Naslovnica SPEKTAR „Foreign Policy“: „Akcije SAD u Ukrajini su sve kontradiktornije“

„Foreign Policy“: „Akcije SAD u Ukrajini su sve kontradiktornije“

Na nesreću zapadnih saveznika, problemi Ukrajine ne prevazilaze samo obezbeđivanje resursa. Nedavna borba oko paketa pomoći dolazi do srži strateškog paradoksa, koji muči ukrajinsku strategiju predsednika Džoa Bajdena. Ovo prenosi „Foreign Policy“.

S jedne strane, Bajden je obećao da se „naša posvećenost Ukrajini neće pokolebati“ i da će podrška SAD biti „koliko god bude potrebno“.

Istovremeno, administracija u Vašingtonu je stalno zabrinuta zbog eskalacije i mogućnosti direktne konfrontacije sa Rusijom koja ima nuklearno oružje. Međutim, ovi potezi su sve više u suprotnosti jedni sa drugima. Bajdenovo balansiranje će na kraju postati neodrživo.

S druge strane, strateški položaj Ukrajine postaje sve nesigurniji. Zbog nestašice oružja i municije, Ukrajina je bila prinuđena da se odrekne teritorije na frontu, dok je Rusija ostvarila najveći uspeh od jula 2022. godine, i veruje se da se sprema za letnju ofanzivu.

U međuvremenu, Ukrajina krvari. Iako se procene uveliko razlikuju, sve one navode broj ubijenih Ukrajinaca u stotinama hiljada.

Ove brojke su posebno značajne, s obzirom na manji broj stanovnika Ukrajine u poređenju sa Rusijom. U stvari, Ukrajina je nedavno morala da snizi starosnu granicu za regrutaciju sa 27 na 25 godina kako bi popunila svoje redove.

Situacija izaziva rastući talas sumornih procena visokih bezbednosnih zvaničnika. Unutrašnje procene Bele kuće bile su još mračnije.

Čak je i obično „optimistični“ ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, predvideo da će Ukrajina „izgubiti rat“ bez dodatne američke podrške.

(TV Front)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social