„Forbs“: Toliko najavljivana ukrajinska ofanziva već četvrtog dana je doživela debakl

       

Pokušaj 47. jurišne brigade i 33. mehanizovane brigade ukrajinske vojske da pređu minsko polje u južnoj Ukrajini 8. juna bio je pogubniji nego što se mislilo, piše „Forbs“.

Analitičari su nedavno izbrojali još više razbijenih i napuštenih borbenih vozila pešadije „bredli M-2“ 47. brigade.

Kako piše ovaj sajt, ukrajinski fotograf se u subotu ili pre subote približio mestu neuspelog napada sasvim dovoljno da načini fotografije ruskog minskog polja u kojem je zarobljena ukrajinska borbena grupa, a gde je uništeno desetine najboljih vozila zapadne proizvodnje 47. i 33. brigade, pri čemu je stradalo ili ranjeno više Ukrajinaca.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Ukrajinska kontraofanziva toliko najavljivana već četvrtog dana je doživela debakl, piše „Forbs“ navodeći da su se tada spomenute dve brigade uputile južno od Male Tokmačke u južnoj Zaporoškoj oblasti. Njihov cilj bio je rusko uporište u gradu Robotino.

To je važna teritorija, jer ako Ukrajinci uspeju da probiju ruske linije u Robotinu, mogu da napreduju na Tokmak. A ako uspeju da probiju ruske linije u Tokmaku, mogu da krenu u Melitopolj, što bi preseklo ruske snage na jugu Ukrajine.

Zbog značaja te linije Robotino-Tokmak-Melitopolj helikopteri ruskih vazduhoplovnih snaga patroliraju iznad. A tu su i mine, stotine ili čak hiljade TM-62 koje su, tvrdi „Forbs“ postavljene izuzetno gusto.

Nedavne fotografije starog bojnog polja prikazuju neeksplodirane mine TM-62 koje leže samo nekoliko metara jedne od drugih u minskom polju koje izgleda kao tepih.

Ruske trupe su primetile ukrajinske brigade kako prilaze Robotinu 8. juna i podigle helikoptere „kamov KA-52“ koji su upotrebili protivtenkovske projektile, ali „Forbs“ tvrdi da su ukrajinske trupe „stradale“ od mina na bojnom polju.

Ukrajinci su bili opremljeni finskim vozilima „leopard 2R“, uz pomoć najmanje jednog „visenta“ koji je pripadao 33. brigadi. Uspeli su da očiste neke mine, odnosno nekoliko traka mina.

Međutim, „leopard 2R“ je očigledno promašio više mina. Zarobljena pod vatrom, borbena grupa se raspala. Posada je izašla iz vozila, vukući ranjene i poginule sa sobom. Spasilačke snage koje su bile u vozilima M-2 pokupile su preživele.

Kad se dim razišao videlo se više od 25 ukrajinskih vozila: 17 komada M-2, četiri tenka „leopard 2A6“, tri „leoparda 2R“ i jedan „visent“.

Ovi gubici su najpre izgledali kao lakši, ali su analitičari gledajući fotografije i snimke iz dronova dodavali uništena vozila na listu.

Gubitak jednog vozila za uklanjanje mina „visent“ nije velika stvar za ukrajinsku vojsku, navodi „Forbs“, jer poseduje desetine ovih vozila. Problem za Ukrajince je to što su dobili samo stotinu „bredlija“ i 21 „leopard 2A6“ sa svojim dalekometnim topovima kalibra 55. Finska je Ukrajini dala svih šest svojih „leoparda 2R“.

„Za krvavih sat ili dva, borbena grupa 47. i 33. brigade izgubila je skoro petinu ukrajinskih M-2, petinu svojih ‘leoparda 2A6’ i polovinu ‘leoparda 2R’. Sjedinjene Države su odmah obećale više nego dovoljno dodatnih M-2 da nadoknade gubitke od 8. juna, ali evropski saveznici Ukrajine tek treba da nabave više ‘leoparda 2A6’. I bukvalno više nema ‘leoparda 2R'“, piše „Forbs“.

Gubici pak predstavljaju 15 odsto snaga kombinovane dve brigade na frontu koje su i dalje u borbi, navodi sajt, pozivajući se na to da je Valerij Markus, komandant 47. brigade objavio nove fotografije sa fronta.

Neki vojni analitičari ukazali su na to da pojedini „leopardi 2“ i M-2 koji su ostali na bojnom polju nisu za staro gvožđe. Ali nedavne fotografije naglašavaju obim štete.

Jedan napušteni „leopard 2A6“ je spaljen i zarđao. Najmanje jedan od M-2 je izgubio kupolu.

Ukrajinske snage bi morale da obezbede to područje, da podignu kišobran protivvazdušne odbrane i očiste mine pre nego što počnu da odvlače uništena vozila.

Ali toliki trud i rizik možda nisu vredni nagrade – šačice oštećenih vozila za koje bi bile potrebne nedelje, ako ne i meseci rada da se vrate u funkciju.“ Ne može se poreći da je bitka 8. juna južno od Male Tokmačke bila katastrofa za ukrajinsku vojsku“, navodi „Forbs“.

(RT)

Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure
Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte