Naslovnica U FOKUSU Evropska unija odobrila danas početak ratne operacije Pomorskih snaga

Evropska unija odobrila danas početak ratne operacije Pomorskih snaga

Evropska unija odobrila početak operacije Pomorskih snaga Evropske unije (EUNAVFOR) Aspides (na grčkom – štitovi).

Odluka je doneta nakon učestalih raketnih napada pobunjenih islamističkih Huta iz Jemena na trgovačke brodove u Crvenom moru koji su gotovo paralisali plovidbu tim putem, kojim ide 12 odsto svetske robe i 40 odsto robe između Azije i Evrope.

Poslednji koji je napadnut jeste teretni brod u vlasništvu Sjedinjenihi Američkih Država, koji je plovio pod zastavom Grčke. Brod je napadnut u Adenskom zalivu i plovilo je uputilo zahtev za pomoć, a u napadu nije bilo povređenih, saopštila je danas britanska firma za pomorsku bezbednost Ambrej.

Portparol jemenskih pobunjenika Huta Jahja Sarea prethodno je izjavio da je taj brod teško oštećen u napadu u nedelju i da sada postoji opasnost da potone.

Evropska unija odobrila je danas početak operacije Pomorskih snaga EU (EUNAVFOR) Aspides, što na grčkom znači „štitovi“.

Konačnu odluku, koja je bila očekivana i više formalna, doneli su na sastanku u Briselu šefovi diplomatija zemalja EU.

Upravo su evropski trgovački i kontejnerski brodovi bili od novembra 2023. najčešća meta jemenskih Huta, za koje se veruje da imaju podršku Irana. Oni napadima pružaju podršku palestinskom militantnom Hamasu i libanskom Hezbolahu u sukobu s Izraelom.

[adsenseyu1]

„Aspides“ je, kako procenjuju mediji, jedna od najopasnijih misija EU poslednjih decenija.

Članice EU uputiće u region ratne brodove da prate i štite trgovačke. Biće upućeni i sistemi za rano uzbunjivanje, s podrškom iz vazduha.

Iako su članice EU podeljene zbog stavova prema ratu u Gazi, u januaru su postigle konsenzus o operaciji Aspides. Ipak, za samu misiju izdvojen je budžet od svega osam miliona evra i ona preliminarno treba da traje godinu dana.

Polje delovanja operacije Aspides biće moreuz Bab el Mandeb, koji spaja Crveno more i Adenski zaliv u Indijskom okeanu, kao i sam Adenski zaliv, Ormuz, međunarodne vode Crvenog mora, Omana i Persijskog zaliva.

Saopšteno je da će evropski brodovi uglavnom koristiti defanzivnu taktiku, da neće otvarati vatru niti kršiti međunarodno pravo.

Komandant misije biće grčki kontraadmiral Vasilios Griparis, štab će biti u grčkoj Larisi, a najveći doprinos misiji daće svojim brodovima Francuska, Nemačka i Italija. Nemačka u operaciju Aspides šalje 143 metra dugu fregatu Hesen sa oko 250 vojnika, a Bundestag je odobrio da u misiji može ukupno da učestvuje do 700 vojnika.

Misija Aspides dopunjuje operaciju Zaštitnik blagostanja (Prosperity Guardian), u kojoj pod vođstvom SAD učestvuju i neke članice EU, poput Danske, Grčke i Holandije.

Međutim, od svih članica EU, jedino je Holandija učestvovala i u raketnim napadima SAD na položaje Huta, navodi portal washingtoninstitute.org.

Nova misija pokazuje pojačano interesovanje EU za severozapadni deo Indijskog okeana, gde je od 2008. već u toku pomorska operacija Atalanta, koja štiti trgovačke brodove i tankere od napada gusara s Roga Afrike.

(Beta,Tanjug)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social