Stope raka debelog creva su u porastu širom Sjedinjenih Država, posebno među mladim ljudima.
Nedavna studija, objavljena u časopisu Gastroenterology,pod nazivom „Disregulisano detektovanje aminokiselina pokreće rast kolorektalnog karcinoma i metaboličko reprogramiranje koje vodi do hemorezistencije“, sugeriše da održavanje dijete sa niskim sadržajem proteina može pomoći osobi sa rakom debelog creva da prirodno smanji tumore i spreči dalji rast ćelija raka debelog creva.
Tim od 10 istraživača sa Univerziteta u Mičigenu posmatrao je miševe kojima je dijagnostikovan rak debelog creva. I miševi i ljudi poseduju molekule zvane mTORC1 koji su osetljivi na hranljive materije i za koje se veruje da se hiperaktiviraju kada bilo koji od sisara razvije rak.
Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu.
„Ovi molekuli su umešani u 70 procenata ljudskih karcinoma, uključujući kolorektalni karcinom“, objašnjavaju izveštaji. „Druge studije na životinjama pokazale su da inhibicija mTORC1 takođe inhibira rast tumora.“
Istraživači su testirali ishranu ograničenu na proteine na miševima dve nedelje, nakon čega su usledile četiri nedelje standardne hemoterapije. Umesto da daju miševima 21 odsto proteina po obroku, oni su davali samo četiri procenta proteina.
Na kraju, miševi hranjeni dijetama sa niskim sadržajem proteina imali su manju aktivaciju mTORC1, a samim tim i manji rast tumora, u poređenju sa miševima koji su hranjeni odgovarajućom količinom proteina uginuli. Konkretno, primećeno je da ograničavanje unosa leucina i cistina, dve aminokiseline, nutritivno signalizira deaktivaciju mTORC1.
Međutim, istraživači se tu nisu zaustavili. Takođe su sproveli isti test na ljudski rak debelog creva gde su pokazali slične prednosti kada je unos proteina bio ograničen.
Lišavanje ćelija raka proteina dovodi ih do izumiranja, kaže studija
Razlog zašto se čini da je to slučaj je zato što ćelije raka, kao što možda već znate, rastu i proliferiraju eksponencijalno. One to rade uz pomoć hranljivih materija, od kojih se neke sintetišu u samim ćelijama raka, a neke potiču iz aminokiselina i drugih komponenti nečije ishrane.
Smanjenje unosa proteina dok su oboleli od raka pomaže u ograničavanju rasta tumora, sugeriše studija, lišavajući ćelije raka hranljivih materija koje su im potrebne za cvetanje. Oni efektivno umiru od gladi kao rezultat smanjenog unosa proteina.
„Hranjenje ili izgladnjivanje ćelija raka je… komplikovano“, primetio je Džefri Nelson, direktor hirurgije u Centru za inflamatorne bolesti creva i kolorektalne bolesti u medicinskom centru Mercy u Baltimoru.
„Ali ovo istraživanje pokazuje da lišavanje određenih aminokiselina utiče na mTORC1 puteve koji dovode do smrti ćelije.“
Ovi rezultati su u skladu sa rezultatima kineske studije, koja na sličan način sugeriše da ishrana sa visokim sadržajem proteina nije toliko dobra za ljudsko zdravlje. Rad dr T. Colina Campbella, doktora nauka, biohemičara obučenog u Cornell-u, „The China Study” je zasnovan na brojnim longitudinalnim studijama o ishrani sprovedenim između 1983. i 1990. godine koje sugerišu da ishrana „biljnog porekla” ima manje proteina i više dijetetska vlakna i cela hrana daju najbolje zdravstvene rezultate.
„Ljudi u Kini koji su živeli na mestima gde je redovna ishrana bila ona koja je uključivala manje količine životinjskih proteina imali su manju verovatnoću da dobiju dijabetes, rak i srčana oboljenja“, objašnjava se u jednom izveštaju o „Kineskoj studiji“.
Ipak, možda nije tako jednostavno. Kao što je jedan komentator istakao, Eskimi koji se gotovo u potpunosti oslanjaju na hranu zasnovanu na proteinima ne pate od raka debelog creva kao zapadnjaci. Razlog je čini se taj, što ne konzumiraju ultra-prerađenu brzu hranu, koja podstiče rast raka, između ostalog, u savremenom svetu.
Webtribune.rs
https://www.cancer.news/2022-12-16-changing-diet-shrink-colon-cancer-tumors-study.html