Naslovnica ŽIVOT Evo kako savladati kandidu pre nego što postane opasna

Evo kako savladati kandidu pre nego što postane opasna

rzfgwirezgfure

[adsenseyu3]

Neravnoteža u crevnoj flori može da omogući izvesnim bakterijama i gljivicama da napadnu naše telo. Kandida je gljivica u obliku kvasca koja se u maloj količini nalazi u našim ustima i crevima. Međutim, kada dođe do njenog preteranog rasta, kandida dospeva u krvotok i oslobađa toksične metabolite u vaš organizam.

To može dovesti do brojnih zdravstvenih problema, uključujući digestivne probleme, depresiju, pa čak i rak.

Kada dolazi do preteranog razmnožavanja kandide?

Zdrave bakterije u vašim crevim obično održavaju normalan nivo kandide. Međutim, nekoliko faktora može da dovede do toga da se kandida namnoži:

 • Unošenje puno ugljenih hidrata i šećera (koji hrane kvasac)
 • Unošenje velikih količina alkohola
 • Uzimanje oralnih kontraceptivnih sredstava
 • Stresan način života
 • Uzimanje preteranih količina antibiotika

[adsenseyu1]

Simptomi koje uzrokuje preteran rast kandide

Kada se kandida otrgne kontroli, nastaju brojni simptomi i zdravstveni problemi iznutra (bolovi, nepravilan rad organa) i spolja (ekcemi i koprivnjača). Takođe mogu nastati i psihički problemi.

U brojne simptome spadaju: preosetljivosti i alergije, astma, atletsko stopalo, osipi, simptomi slični gripu, ciste, problemi s varenjem, problemi sa ušima i očima, umor, oticanje žlezda, gubitak kose, glavobolje, vrtoglavice, hemoroidi, dijabetes, nervoza, problemi sa muškim i ženskim polnim organima, gljivične infekcije, bolovi u zglobovima, gubitak apetita, suvoća usta, začepljenost nosa, zapaljenje sinusa, problemi sa spavanjem, bolno grlo i mnogi drugi.

Zbog čega kandida može da se otrgne kontroli?

Ima mnogo uzroka pada imuniteta, ali antibiotici su obično najveći krivci pošto oni uništavaju i dobre i loše mikroorganizme u digestivnom sistemu. Pošto je kandida otporna na antibiotike, dolazi do neravnoteže mikroorganizama. Tome dodatno doprinosi loša ishrana. U današnjoj standardnoj ishrani nema dovoljno nutrijenata za održavanje zdravog imunog sistema, pošto je puna šećera, ugljenih hidrata, hidrogenovanih masti, trans masti, prerađene hrane, aditiva itd.

[adsenseyu4]

 

Kako da proverite da li imate problem sa kandidom

Najbolji kućni test jeste da ujutru pre nego što stavite išta u usta napunite čašu flaširanom vodom sobne temperature. Sakupite malo pljuvačke i pljunite u čašu s vodom. Proveravajte vodu na svakih 15 minuta u roku od sat vremena.

Ukoliko uočite vlakna koja putuju od pljuvačke do površine, fleke u vidu oblačića ili pljuvačku u vidu oblačića koja tone na dno čaše, moguće je da imate problem s kandidom.

Kako se kontroliše kandida

Da biste rešili problem preteranog rasta kandide, morate istovremeno uraditi pet stvari:

 1. Eliminišite hranu koja hrani kandidu

Kandida se uglavnom hrani šećerom, ugljenim hidratima i glutenom. Stoga izbegavajte mlečne proizvode i sve što sadrži zaslađivače poput aspartama ili saharina. Svo voće, osim limuna, takođe je bogato šećerom i treba ga ograničiti u prvim stadijumima programa. Takođe izbegavajte proizvode poput kečapa, ovsenih pahuljica ili jogurta.

[adsenseyu1]

Od kandide većinom obolevaju ljudi netolerantni na gluten. Gluten je protein koji se nalazi u većini žitarica i proizvodima od žitarica, tj. hlebu i pecivima.

Gluten hrani kandidu pošto ima visok glikemički indeks, kao i šećer. Takođe, gluten je protein koji nije tako lako svariti i koji utiče na apsorpciju minerala, zbog čega creva ne mogu da apsorbuju važne nutrijente. Takođe, u žitaricama se često mogu naći i mikotoksini (toksini koje proizvode gljivice) koji suzbijaju normalni imuni sistem.

 1. Ojačajte imuni sistem

Imuni sistem ćete ojačati konzumiranjem prave hrane, uzimanjem važnih suplemenata i izbegavanjem gljivica.

Pod pravom hranom se podrazumeva hrana  sa velikim udelom proteina i zasićenih masti i ulja, a u kojoj ima vrlo malo ili nimalo ugljenih hidrata i šećera. Poželjno je da sva hrana bude sveža, bez aditiva, pesticida, teških metala, mikotoksina itd.

Što se masti tiče, vodite računa da izbegavate trans masti, pošto one suzbijaju imuni sistem. One se mogu naći u margarinu, namenskim mastima i većini pekarskih proizvoda.

[adsenseyu4]

Najbolje zasićeno ulje koje možete unositi jeste kokosovo ulje, jer poseduje antibakterijska, antivirusna i antifungalna svojstva koja pomažu obolelima od kandide. Ono jača imuni sistem i pruža važne nutrijente.

Izbegavajte soju i proizvode od soje jer oni sadrže prirodne toksine ili „antinutrijente“, među kojima i inhibitore enzima koji blokiraju delovanje enzima potrebnih za varenje proteina. Soja takođe sadrži puno pesticida i u 99% slučajeva je genetski modifikovana.

Što se suplemenata tiče, oboleli od kandide bi trebaju da konzumiraju sledeće:

 • Hlorela – hrana puna vitamina, minerala i enzima i koja pomaže jačanju imunog sistema, vrši detoksikaciju i jača digestivni sistem. Uzimaju se dve kapsule na dan.
 • Vitamini B kompleksa – uzima se 50 mg dvaput na dan.
 • Vitamin C sa bioflavonoidima – uzima se 1.000 mg dvaput na dan.
 • Vitamin D (sa vitaminom A) – uzima se jedna kašičica jetrenog ili ribljeg ulja na 25 kg telesne težine dnevno.
 • Vitamin E – uzima se 400 IU (internacionalnih jedinica) dvaput na dan.
 • Kalcijum/magnezijum citrat – uzima se 800-1.200 mg jednake količine kalcijuma i magnezijuma.
 1. Suzbijte rast kandide

Postoje mnogi antifungalni agensi koji suzbijaju rast kandide, a tu spadaju beli luk, jabukovo sirće, sirće, ekstrakt lista masline itd.

[adsenseyu5]

 

Beli luk sadrži velik broj sumpornih jedinjenja koja poseduju antifungalna svojstva. Među njima su alicin, aliin, alinaza i S-alilcistein. Najbolje je konzumirati beli luk u svežem obliku. Između ostalog, on jača i imuni sistem.

Pomešajte jabukovo sirće sa vodom i popijte pre svakog obroka. Na taj način ćete sprečiti preteran rast kvasaca.

Ekstrakt lista masline može uništiti gljivice zahvaljujući fenolnom jedinjenju koje se naziva oleuropein.

 1. Povećajte broj dobrih bakterija u digestivnom traktu

Pošto suzbijate preteran rast kvasaca antifungalnim agensima, važno je da unosite određenu dozu probiotika. To su „dobre“ bakterije, odnosno mikroorganizmi koji se prirodno nalaze u digestivnom traktu. Pošto se kolonije kandide uništavaju, stvara se prostor za širenje drugih loših bakterija u crevima. Zbog toga se moraju unositi probiotici koji će održavati ravnotežu.

 1. Upravljajte krizom ozdravljenja

Kriza ozdravljenja nastaje kada telo postane pretrpano otpadom i toksinima. Ćelije i tkiva počinju da bacaju otpad u krvotok, a on onda dospeva do raznih organa. Ovi organi zatim stvaraju razne simptome bolesti.

Ovi simptomi nastaju jer uništavanjem velikog broja kvasaca dolazi do povećanog izlučivanja toksina iz njih u sistem. To se u medicini naziva Herkshajmerovom reakcijom. Simptomi podsećaju na simptome gripa i znaju biti veoma neugodni.

Možete ih olakšati uzimanjem 1.000 mg vitamina C nekoliko puta dnevno.

Ono što je važno za vreme krize ozdravljenja jeste da ne menjate ekstremno ishranu ili način života. Važno je da promene uvodite postepeno, omogućavajući telu da se adaptira na njih. Budite strpljivi i uporni i ozdravićete za čas.

Webtribune.rs

[adsenseyu5][adsenseyu5]