Rani simptomi raka koji se ne smeju ignorisati

doktor pacijent pregled ghfjh45

Niko ne želi da se nespreman suoči oči u oči sa rakom. Nažalost, kod mnogih ljudi se desi da se iznenade saznanjem da imaju rak iako su znakovi već dugo bili tu.

Pošto je rano otkrivanje ključno za izlečenje od bolesti, veoma je važno da se sledeći rani simptomi ne ignorišu.

Povećan umor

Iako se umor danas smatra kao maltene normalna stvar, osoba bi trebalo da se zabrine ako utvrdi da joj je potrebno puno sna kako bi ostvarila svoje dnevne obaveze.

Prema izveštaju Američkog društva za rak, ovo je znak leukemije, raka debelog creva ili raka želuca. Takođe je moguće da je to i neka od vrsti raka koje izazivaju veliki gubitak krvi.

Dugotrajna prehlada

Kao slaba groznica ili prehlada se klasifikuje stanje sa telsnom temperaturom između 37,6ºC i 38,2ºC i obično je znak brojnih infekcija. Pored toga, ona takođe može da bude simptom raka poput Hodžkinove bolesti, leukemije ili ne-Hodžkinovog limfoma. Ako se ovakva groznica ili prehlada ponavlja, to bi mogao biti jedan od prvih znakova raka.

Problemi s gutanjem

Problemi s gutanjem, ranice na ustima koje ne zarastaju duže vreme, upala grla koja ne prestaje ili se često ponavlja, trajna promuklost koja ne prestaje, krvarenje ili neobjašnjiv bol u ustima – sve su to mogući simptomi oralnog oblika raka kao što su rak grla, rak jednjaka ili rak jezika, iako se to može dešavati i zbog nekih nekancerogenih razloga.

Neobjašnjiv gubitak težine

Osoba koja ne može objasniti svoj iznenadan gubitak težine bi trebalo da bude zabrinuta

Iako je u normalnim uslovima gubitak težine pozitivna stvar, ukoliko pojedinac iznenada izgubi težinu bez da je praktikovao neku dijetu, smanjio ishranu ili više vežbao, to može biti posledica raka.

Američko društvo za rak kaže da je ovakav vid naglog mršavljenja najčešće povezan sa rakom želuca, rakom pluća, rakom jednjaka ili rakom gušterače, iako se može povezati i sa drugim ozbiljnijim zdravstvenim problemima.

Ako je osoba uočila bilo koji od gore navedenih simptoma, najbolje je da poseti lekara što je pre moguće.

Nakon što vas lekar obavesti o rezultatima, kakvi god da su, vreme je da počnete menjati životne navike jer vam je to poslednja šansa za oporavak, po mogućstvu van bolničkih uslova.

Webtribune.rs