Evo kakav je bio Mansa Musa, najbogatiji čovek u istoriji

dfhzgfdgdf

Republika Mali poslednjih nekoliko godina mesto je građanskog rata između vladinih snaga, pobunjenih Tuarega i al-Kaidinih džihadista, svih protiv svih.

Iako je danas polovina stanovništva siromašno, ova zemlja u svojoj istoriji, tačnije u 14. veku, imala je vladara koji je do danas ostao najbogatiji čovek koji je ikada živeo.

Mansa Musa ili kralj Musa I od Malija proširio je svoje carstvo od 1312, kada je došao na vlast, na cele ili delimične teritorije sledećih današnjih država; Mauritanija, Senegal, Gambija, Gvineja, Burkina Faso, Mali, Niger, Nigerija i Čad.

Gradio je džamije, univerzitete, podsticao razvoj nauke, naročito matematike i astronomije, ali je Evropa uprkos tome postala svesna njegovog postojanja tek 1324.

Te godine Musa je krenuo na hodočašće u Meku, na put dug skoro 7000 kilometara. Njegovi službenici, posluga, pomoćni radnici, vojnici, robovi, ukupno 60.000 ljudi činilo je karavan koji se, kako su pisali hroničari tog doba, prostirao s jednog na drugi kraj horizonta, piše Business Insider.

Svaki od 12.000 robova nosio je, između ostalog, dva kilograma zlata, a svaka od80 deva nosila je između 25 i 150 kilograma zlatne prašine.

Putem je darovao siromašne, a svakog petka platio izgradnju jedne džamije. Kupovao je veliki broj raznih suvenira i bio toliki trošadžija da je u Kairu izazvao tešku inflaciju zlata i poskupljenje životnih namirnica.

Gradu je bila potreba čitava decenija da oporavi od inflacije, uprkos tome što je Mansa Musa, videvši na povratku da je sve ispalo drugačije od onog što je planirao, otkupljivao zlato nazad uz visoke kamate.

To je bio prvi i jedini put da je jedan jedini čovek na Mediteranu izazvao takav potres finansija na tržištima zlata.

Bio je toliko značajan da je zabeležen na Katalonskom atlasu, najvažnijem geografskom dokumentu iz 14. veka u Evropi, koja se tada koprcala u političkim krizama, epidemijama, bila na udaru invazija s istoka, imala izuzetno zaostalu poljoprivredu, čije je stanovništvo bilo pretežno neobrazovano i slično.

Umro je 1337, nakon 25 godina vladavine. Bilo mu je 57 godina. Mauzoleji, univerziteti i džamije koje je gradio, postoje i danas, uključujući grad Timbuktu, koji je urbanizovao i pretvorio ga u metropolu.

Musino carstvo se raspalo tek u 17. veku.

(Express.hr,B92)