Erdogan hoće rat protiv Rusije: NATO stao uz Tursku

NATO poziva Rusiju i Siriju da zaustave ofanzivu u Idlibu i poštuju međunarodno pravo, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

On je istakao da Alijansa podržava Tursku.

Stoltenberg je nakon sastanka ambasadora NATO, koji je inicirala Turska, nakon što su 33 turska vojnika poginula u vazdušnim napadima u sirijskom Idlibu, rekao da saveznici razmatraju dodatnu podršku Turskoj.

On je pozvao na deeskalaciju nasilja u Siriji, prenosi Rojters.

„Pozivam ih da prekinu ofanzivu, da poštuju međunarodno pravo i da podrže napore UN za postizanje miroljubivog rešenja“, rekao je Stoltenberg.

On je upozorio da „opasna situacija u Siriji mora biti smirena“ i pozvao na „hitan povratak na primirje iz 2018. kako bi se izbeglo pogoršanje teške humanitarne situacije u regionu“.

Saveznici su Turskoj izrazili žaljenje zbog pogibije vojnika, ali joj na sastanku nije ponuđena dodatna podrška MATO.

Osim što učestvuje u vazdušnom nadgledanju iznad Sirije, NATO nema direktnu ulogu u sirijskom konfliktu, ali su njegove članice duboko podeljene oko pitanja turskih akcija u Siriji, dok su evropski saveznici zabrinuti zbog mogućeg priliva novog talasa izbeglica.

Vazdušni napadi sirijskih snaga proizveli su najveći broj poginulih Turaka u jednom danu još od prve njihove intervencije u Siriji 2016. To je bila najveća eskalacija sukoba turskih i sirijskih snaga koje podržava Rusija, koji se pojačava od februara.

Najmanje 54 turska vojnika je ubijeno u Idlibu za to vreme.

(Beta,Tanjug)