Episkop SPC pozvao Trampa da interveniše kod vlade Crne Gore

Episkop istočnoamerički Srpske pravoslavne crkve Irinej pozvao je američkog predsednika da kod vlade Crne Gore „interveniše“ zbog Zakona o slobodi veroispovesti

On je pozvao predsednika Trampa da vladi CG poruči da „pod hitno prestanu i odustanu od progonstva koje činie po verskoj osnovi, i od oduzimanja, vekova starih, bogomolja“ SPC-a u toj zemlji.

„Želimo privoleti Vašu hitnu pažnju na oštru zloupotrebu verskih sloboda i prava na posed imovine u Republici Crnoj Gori. Nakon što je Skupština Crne Gore usvojila Zakon o slobodi veroispovijesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, došlo je do brutalnog sukoba s miroljubivim hrišćanskim pravoslavnim demonstranatima, koji su samo želeli da zaštite svoje svetinje od nasilnog otimanja“, rekao je episkop Irinej u pismu predsedniku SAD.

Kako prenosi portal Sabornik, on je naveo da se „stiče utisak da je ovaj zakon samo izgovor za konfiskaciju verskih objekata SPC“, koja je prisutna u Crnoj Gori osam vekova, a što bi značilo gubitak verskog nasleđa i kulturne baštine.

Gospodine Predsedniče, velikodušno ste učinili versku slobodu glavnim prioritetom Vaše spoljne politike. U ime naših vernika, srpsko-američkih građana i stanovnika SAD, pozivamo Vas, vašu vladu i njene institucije, kao i sve nevladine sektore koji nadgledaju međunarodnu versku slobodu i ljudska prava, da intervenišu kod vlade Crne Gore, da pod hitno prestane i odustane od progonstva koje čini po verskoj osnovi, i od oduzimanja, vekova starih, bogomolja”, istakao je vladika Irinej.

U Njujorku se juče kod crkve Svetog Save na Menhetnu okupilo nekoliko desetina građana kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori.

(Tanjug)