Naslovnica ŽIVOT Dvostruki rast kupovine nekretnina u Srbiji – Dominiraju Rusi

Dvostruki rast kupovine nekretnina u Srbiji – Dominiraju Rusi

Udeo stranih državljana na srpskom tržištu nekretnina skoro se udvostručio tokom godine, pokazuju podaci Republičkog geodetskog zavoda (RGZ).

Od ukupnog broja kupaca, udeo onih koji žive van Srbije povećan je na 4,81 odsto u 2023. u odnosu na 2022. kada je iznosio 2,93 odsto. U poslednje vreme većina stranih kupaca dolazi iz Rusije.

„Rusi su se poslednjih godina uglavnom ponašali kao zakupci stanova i poslovnih prostora u Srbiji, ali se sada sve češće odlučuju na kupovinu. Osnovali su veliki broj kompanija koje nastavljaju da deluju kao kupci nekretnina.

Među kupcima ima i Ukrajinaca, a iz Evropske unije najviše ih je iz Francuske i Nemačke. Tu su i državljani SAD, Kanade i Australije.

Mnogo je i Srba koji žive i rade u inostranstvu i tradicionalno kupuju imovinu na domaćem tržištu kao vid sigurne investicije“, kaže Nela Pešić iz agencije Rajčević Nekretnine.

Za kupovinu stanova najviše su zainteresovani kupci iz zemalja sa višim životnim standardom, posebno onih koji se nalaze u luksuznim novogradnjama u Beogradu. Klijenti sa manjim budžetom zainteresovani su za stanove u starijim zgradama na periferiji Beograda.

„Kuće i poslovni objekti se ređe kupuju, a što se tiče parcela pod regulacijom, primećujemo povećano interesovanje uglavnom stranih kompanija koje traže nova zemljišta za izgradnju velikih stambenih kompleksa.

Rusi imaju potpuno različite standarde, tako da njihova interesovanja variraju od perifernih delova grada i malih stanova do modernih, luksuznih i prostranih stanova u centralnim i najskupljim delovima Beograda“, kaže Pešić.

Rusi i Ukrajinci zainteresovani su i za kuće van srpske prestonice, u predelima udaljenim oko sat vremena vožnje od grada.

Stanove najčešće traže stranci, ali izuzetak su građani Severne Makedonije, koji kupuju privatne kuće u cilju daljeg renoviranja.

Značajno je da na domaće tržište izlaze i Mađari, koji su uglavnom zainteresovani za kupovinu građevinskih parcela, piše bugarski medij „Fakti“.

Prevod i adaptacija Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social