DVOSTRUKA IGRA POLJSKE: “Gasprom” otkrio od koga Varšava kupuje ruski gas

Gasprom je otkrio virtuelno preokretanje gasa Poljskoj iz Italije i Francuske. Nemačka je 2. maja zaustavila fizički revers plavog goriva.

Poljska puni svoja skladišta gasa virtuelnim povratom goriva iz Italije i Francuske. Ovo je saopštio zvanični predstavnik „Gasproma“ Sergej Kuprijanov na Telegram kanalu kompanije.

Prema njegovim rečima, Nemačka je 2. maja zaustavila fizički revers plavog goriva iz Rusije kroz gasovod Jamal – Evropa. Međutim, odmah nakon toga iz Italije i Francuske se nastao virtuelni revers.

Naše vesti bez cenzure samo na mreži VKontakteOVDE 

Poljska, između ostalog, koristi ovaj gas za ubrizgavanje u svoja podzemna skladišta. Istovremeno, postrojenja PGS u Evropi sada su popunjena u proseku za 34%, a PGS u Poljskoj – za 80%.

Dodaje se da su istovremeno sa startom virtuelnog reversa za 43 odsto povećane prijave evropskih potrošača za snabdevanje ruskog gasa u tranzitu kroz Ukrajinu.

Podsetimo, Rusija je 27. aprila prekinula direktne isporuke gasa Poljskoj zbog odbijanja zemlje da plati gorivo u rubljama. Sada je Varšava prinuđena da kupuje ruski gas  od drugih evropskih zemalja, gde su još uvek dostupni energenti iz Rusije.

Pratite naše odabrane najbolje vesti bez cenzure na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Webtribune.rs