DRECUN: Albanci lobiraju u „Dubokoj državi“ SAD, a i EU radi u interesu „Duboke države“

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun kaže da je položaj srpskog naroda, od prethodnog izveštaja Saveta bezbednosti UN, lošiji, te da vodeće evropske države rade protiv Srbije po pitanju rešenja statusa KiM.

Savet bezbednosti UN održaće 24. aprila video-sednicu na kojoj će biti predstavljen izveštaj Unmika o Kosovu i Metohiji, a predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun kaže da je položaj srpskog naroda, od prethodnog izveštaja, lošiji.

Drecun je za RTS rekao da je na Kosovu i Metohiji primetna izuzetna politička nestabilnost.

„Situacija je krajnje kontradiktorna, ne zna se ko šta radi, ko šta vodi. Postoje formalno nekakav predsednik i nekakav premijer, nagoveštava se nova vlada, ali i dalje Kurti radi kao neki premijer. Toj nestabilnosti se ne nazira kraj, koji može da rezultatira novim izborima“, napominje predsednik skupštinskog odbora za KiM.

Ukazuje da je položaj srpskog naroda izuzetno važan u svakom izveštaju Unmika, ali da taj polažao nije otišao na bolje.

„Čak se odnos Albanaca i pogoršao, dijalog je stao. Ne vidim da je bilo kakav napredak ostvaren na KiM, naprotiv, došlo je do nazadovanja“, ocenjuje Drecun.

Komentarišući želju Albanaca da smene Ričarda Grenela, Drecun navodi da njima smeta mogucnost postizanja kompromisa u kom Srbija ne bi bila potpuni gubitnik.

„Vidimo da se, pored angažovanja Bele kuće da se proces rešenja pokrene, veoma angažuju albanski lobisti i tzv. duboka država, koji su decenijama aktivni na planu odvajanja Kosmeta od Srbije i stvaranju velike Albanije. Oni ne sede skrštenih ruku. Imamo i angažovanje vodecih evropskih država koji su na putu istom kao ta “duboka država“, a njihovi ciljevi se suprotstavljaju kompromisu“, istice predsednik skupštinskog odbora za KiM.

Njihov cilj je, kaže, da se potpuno onemoguci nastavak razgovora, da za Beograd sve bude neprihvatljivo.

„Mi ne želimo uopšte da razgovaramo ako je cilj priznavanje Kosova. Svim osim Tacija, koji cuva svoju kožu od optužnica pred sudom za OVK, rade na tome da sprece postizanje kompromisnog rešenja. Vidimo cvrstu spregu albanskih stranaka i medunarodne zajednice“, navodi Drecun.

Ako se ovako nastavi, kaže, ovakva situacija nece dovesti do nastavka razgovora i postizanja rešenja.

„Tamo je besperspektivna situacija osim za kriminalce. Da nije Srbije, srpski narod ne bi mogao da opstane tamo“, istice Drecun.

(Tanjug)