DOŠLO DO KRAJA: Čovek mora da naseli tri planete kako bi preživeo

nvekjh8342hf

Klimatske promene i rast stanovništva primorava našu civilizaciju da migrira na druge planete, upozoravaju naučnici iz NASA-e.

Ljudskom stanovništvu će biti potrebne bar tri planete da bi preživelo, rekao je Denis Bušnel, glavni naučnik Istraživačkog centra Lengli u NASA-i. „Čitav ekosistem se raspada. U suštini, ima nas previše. Ako se uzme u obzir da samo azijata ima na milijarde, biće nam potrebne tri druge planete“.

Za podešavanje Marsa na ljudske uslove biće potrebno 120 godina, nastavlja Bušnel, ali do tada će nam biti potrebne druge planete da bismo preživeli.

Nije prvi put da je neko izrazio neophodnost da se kolonizuju druge planete, međutim, ove ideje su se uglavnom nudile kao opcija preživljavanja u slučaju katastrofalnog sudara sa asteroidom ili u slučaju nuklearnog rata.

Svetski fond za divlje životinje predložio je 2012. godine rešenje u vidu tri planete, navodeći da mi trošimo 50% više resursa nego što Zemlja može da izdrži i da će nam do 2050. godine zaista trebati tri planete ako želimo da preživimo.

Međutim, Bušnel ne implicira da moramo da napustimo Zemlju, ali upozorava da moramo da ograničimo konzumaciju. On predlaže konkretno rešenje poljoprivrede sa morskom vodom.

Halofite koje rastu u slanoj zemlji mogle bi biti iskorišćene za stvaranje biogoriva, uzgajanjem biljaka u okeanima (ili bi se bar mogla koristiti morska voda za navodnjavanje biljaka u neproduktivnim poljoprivrednim regionima u svetu).

Naučnici koji zasnivaju čitava istraživanja na ovoj mogućnosti spremni su da započnu eksperimentalne programe u Laosu, Pakistanu, Alžiru i drugim siromašnim državama što je pre moguće.

Bušnel navodi da bi ovo rešilo većinu naših problema: „Ako počnemo da uzgajamo halofite u pustarama uz upotrebu morske vode, za 10-15 godina dobićemo gorivo koje košta 50 dolara po barelu. Uz pomoć ove metode, mogli bismo rešiti sve probleme vezane za ekologiju, klimu i energiju, ali i nedostatak hrane i vode“.

Webtribune.rs