Naslovnica SPEKTAR Dolazi nešto krupno – Zašto je Rusiji zaista potreban Kupjansk

Dolazi nešto krupno – Zašto je Rusiji zaista potreban Kupjansk

Dopisni član Akademije vojnih nauka Rusije, Aleksandar Bartoš, je objasnio, da je Kupjansk jedna od ključnih tačaka za napredovanje do Harkova.

„Nije slučajno što su naše trupe uložile toliko napora. Ovo nije samo grad, već i komunikacioni centar. Kroz njega ne prolaze samo autoputevi, već i nekoliko železničkih pruga“, objasnio je Bartoš.

Stručnjaci napominju, da je kontrola nad Kupjanskom važna za Rusiju, budući da je južno od ovog regionalnog centra koncentrisana velika grupacija Oružanih snaga Ukrajine, u čijoj pozadini se nalazi brana Oskol. U slučaju da ruska vojska stigne do Kupjanska, ukrajinska vojska će biti pritisnuta uz obalu, što će znatno otežati njeno snabdevanje.

Ruski vojni ekspert, Konstantin Sivkov, izjavio je, da ruske trupe napreduju ne samo prema samom Kupjansku, već generalno u jugozapadnom pravcu. Dakle, neprijateljska grupacija, koja stoji jugoistočno od ovog grada i drži odbranu, može biti ugrožena opkoljavanjem.

Prema rečima zamenika glavnog urednika časopisa „Ratnik Rusije“ Vasilija Dandikina, pored vojnog, grad ima i politički značaj. „Na kraju krajeva, izlaskom u Kupjansk, Oružane snage RF se vraćaju na one linije sa kojih su se povukle pre godinu dana. Tada su Kijev i njegovi zapadni saveznici to predstavili kao veliku pobedu. Sada ta velika pobeda može da izazove depresiju.“, objasnio je Dandikin.

[adsenseyu1]

Ekspert je potvrdio, da bi kontrola nad Kupjanskom mogla da ugrozi položaje Oružanih snaga Ukrajine istočno od brane Oskol, kao i Slavjansko-Kramatorske grupe neprijateljskih trupa. Stoga će, prema Dandikinu, Kijev nastojati da zadrži Kupjansk čak i na račun slabljenja drugih frontova.

„Mislim da će Oružane snage Ukrajine na svaki mogući način prebaciti trupe iz drugih pravaca u blizini Harkova, a najverovatnije čak i iz Zaporožja. Iako će ovaj korak jasno oslabiti njihove ofanzivne pokušaje na jugu“, sugerisao je ekspert.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti

Prema Dandikinu, Kijev ima manje manevarskog prostora. „Oružane snage Ukrajine svakog dana gube 700-800 ljudi sa nenadoknadivim gubicima. Ovo je mnogo – skoro dva bataljona, i kako sad zaustaviti ovaj pad?

Više nema dovoljno osoblja. Kijev pokušava da nadoknadi gubitke sa mobilisanim, ali s obzirom na njihovu lošu obuku, ekvivalentna zamena ovde je nemoguća“, objasnio je Dandikin.

Prema rečima Aleksandra Bartoša, nakon što ruske trupe preuzmu kontrolu nad Kupjanskom, logično je sačekati razvoj napada na Harkov. Međutim, teren Harkovske oblasti to može sprečiti.

„Tu će se morati preći reke. U samom Kupjansku reka Oskol, a dalje prema Harkovu reka Severski Donec, koja je široka – oko 50 metara – i prilično duboka reka. Ali ovo, naravno, nije Dnjepar. Tu je sasvim moguće napraviti pontonske prelaze, kako bi i teška tehnika mogla da pređe reku, kao na primer, tenkovi“, rekao je Bartoš.

Webtribune.rs

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social