Do katastra samo digitalno: Od danas upis nepokretnosti isključivo onlajn

Građani sada, umesto tradicionalnih 170 šaltera na raspolaganju imaju čak 4.000 digitalnih šaltera dostupnih 365 dana godišnje, sedam dana u nedelji, 24 sata dnevno, ističu u RGZ

Upis u katastar od danas je moguć isključivo digitalnim putem, uz stručnu podršku profesionalnih korisnika – advokata i geodetskih organizacija, saopštio je Republički geodetski zavod (RGZ). Kako se navodi, na taj način RGZ obezbeđuje efikasan upis u katastar, uz proveru ispravnosti dokumenata od strane profesionalnih korisnika, bez odlaska u katastarske službe.

Naglašava se da je glavna prednost ovakvog načina upisa za građane ušteda vremena, kao i rešavanje svih nedoumica u vezi sa procesom upisa i ostvarivanja svojih prava zahvaljujući stručnim savetima profesionalnih korisnika.

Uz to, kako se dodaje, građani će moći da pristupe predmetu i sa bilo koje lokacije bez obzira na vremenske ili geografske odrednice.

„Građani sada, umesto tradicionalnih 170 šaltera na raspolaganju imaju čak 4.000 digitalnih šaltera dostupnih 365 dana godišnje, sedam dana u nedelji, 24 sata dnevno“, ističu u RGZ.

Naglašavaju i da novi način sprečava falsifikovanje starih dokumenata jer se sada oni prenose u digitalni format, a njihovu ispravnost i validnost proveravaju profesionalni korisnici.

„Katastar je novim načinom upisa zaokružio svoj digitalni svet, a svojom formom i sadržajem sada predstavlja digitalnu stvarnost koja olakšava i unapređuje život građana Srbije“, piše u saopštenju.

Dodaje se i da će RGZ odgovarati na sva pitanja i nedoumice građana pristigle putem broja telefona Info centra 0700/500-500 i mejla info.centar@rgz.gov.rs i da je spisak advokata i geodetskih organizacija dostupan građanima na sajtu, pozivom Info centra ili je na istaknutom spisku na ulazima službi za katastar.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social