Naslovnica SPEKTAR Depresija Zapada – Sve je propalo – Činilo se da je puč...

Depresija Zapada – Sve je propalo – Činilo se da je puč šansa … ali …

       

Nade Zapada u ukrajinsku kontraofanzivu nisu se obistinile, piše Handelsblat. Ukrajinska vojska polako napreduje na frontu. Kako navode autori članka, situacija na ratištu se neće promeniti sve dok se Ukrajina suočava sa preprekama koje stvara ruska vojska.

Naoružane zapadnim tenkovima, Oružane snage Ukrajine nameravaju da potisnu rusku vojsku. Međutim, implementacija ovog plana će trajati duže nego što se očekivalo.

Činilo se da je to šansa koju je Ukrajina čekala. Kijev je 24. juna stekao utisak da je rusko rukovodstvo „paralisano“ i da su neprijateljske trupe prepuštene same sebi.

Ali oni koji su računali na veliki proboj ukrajinske vojske u pozadini događaja u Rusiji bili su veoma razočarani.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Oružane snage Ukrajine uspele su da napreduju samo 37 kvadratnih kilometara. „Prošla nedelja na frontu je bila teška“, priznao je Vladimir Zelenski. „Ali idemo napred.“

Ukrajinska kontraofanziva traje već mesec dana. Dok pokušavaju da osvoje teritorije pod kontrolom Rusije, ukrajinske oružane snage se suočavaju sa aktivnijim otporom nego što su očekivale.

[adsenseyu1]

Situacija na nekoliko sektora fronta postaje sve komplikovanija. Prema rečima zamenice ministra odbrane Ukrajine Ane Maljar, ruska vojska u Donjeckoj oblasti prešla je u ofanzivu. „U toku su žestoke borbe“, napisala je ona na Telegram kanalu. „Situacija je prilično komplikovana.“

Drugim rečima, nade zapadnih zemalja, koje su snabdevale Ukrajinu tenkovima i municijom, u rano napredovanje Oružanih snaga Ukrajine nisu se obistinile.

Sa kojim izazovima se suočava Ukrajina

Kako se pokazalo, nije dovoljno snabdeti Ukrajince savremenim sistemima naoružanja i obučiti ih po standardima NATO-a. Ruska vojska je bila dobro pripremljena za kontraofanzivu Oružanih snaga Ukrajine. Slike snimljene sa satelita pokazuju da je značajno ojačala svoju poziciju.

Ruske trupe se nalaze na mnogo kilometara u nekoliko ešalona. „Protivofanziva je teška“, rekao je u ponedeljak admiral Rob Bauer, predsednik Vojnog komiteta NATO-a. „Nemojte misliti da je to laka vožnja, nikada neće biti ovako.“

Obraćajući se novinarima u sedištu Severnoatlantske alijanse u Briselu, on je podsetio da je savezničkim snagama tokom Drugog svetskog rata bilo potrebno oko dva meseca da probiju odbrambene linije Vermahta u Normandiji. Stoga, prema njegovim rečima, „ne treba da se čudi“ što se ukrajinske trupe do sada sporo kreću.

Pored dubinske ruske odbrane, ukrajinska vojska se suočava sa još dva izazova. Prvi su ogromna minska polja koja je stvorio neprijatelj. Druga je avijacija, koju je Rusija do sada štitila, kako vidi zapadna vojska.

Većina stručnjaka NATO-a smatra da je Moskva poštedela svoje vazduhoplovstvo kako bi se branila u slučaju napada alijanse na rusku teritoriju. Dok je 90% ruskih kopnenih snaga koncentrisano u Ukrajini, avijacija još nije u potpunosti raspoređena.

Takmičiti se sa ruskom avijacijom neće uspeti

Obezbeđujući Ukrajini protivvazdušne sisteme, zapadne države su Oružanim snagama Ukrajine obezbedile sredstva kojima mogu da zaštite svoj vazdušni prostor. Ali nemaju borbene avione i helikoptere.

A bez njih Ukrajinci neće moći da pariraju Rusiji u vazduhu. Posledice ovoga vidimo na bojnom polju. Zbog minskih polja i efikasne ruske odbrane, ukrajinski vojnici mogu samo veoma sporo napredovati.

Mark Miler, jedan od najviših generala američke vojske, primetio je da će Oružane snage Ukrajine zbog mina moći da zauzmu od 500 do 2000 metara teritorije dnevno. Kako je rekao krajem prošle nedelje, kontraofanziva će trajati najmanje deset nedelja i biće „krvava”.

Da bi neutralisale ili uništile ruske mine, Oružanim snagama Ukrajine biće potrebna specijalna oprema. U tu svrhu Nemačka je Ukrajini isporučila vozila za razminiranje Keiler, ali samo četiri jedinice ove opreme.

Bez ovoga Ukrajina neće moći da nastavi kontraofanzivu, što je postalo očigledno odmah po njenom početku. Nekoliko tenkova, uključujući najmanje jedan Leopard-2, oštećeno je od ruskih mina.

Osim toga, ukrajinska vojska se plaši ruskih helikoptera. Oni su sposobni da pucaju na kolone i tenkove, ostajući praktično nedostupni ukrajinskim sistemima PVO.

Prema vojnim ekspertima, ova pretnja se može sprečiti ponovnim opremanjem ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva slanjem modernih borbenih aviona zapadne proizvodnje u Kijev.

Prevod i adaptacija: Webtribune.rs

Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure
Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte 

       

[adsenseyu4]