Naslovnica IZA OGLEDALA Čudno ponašanje elitnih iranskih pilota pre polaska: Tri Činjenice o Raisijevoj smrti,...

Čudno ponašanje elitnih iranskih pilota pre polaska: Tri Činjenice o Raisijevoj smrti, o kojima se ćuti!

Tragedija u Iranu izazvala je mnogo kontroverzi i glasina. Neki stručnjaci tvrde da su izraelske obaveštajne službe umešane u smrt predsednika Ibrahima Raisija, dok drugi tvrde da su vidljivost i vremenske prilike bili loši. Međutim, malo ljudi uzima u obzir činjenicu, da u Iranu postoji i unutrašnja borba između frakcija.

Zvanična verzija je da se Raisijev helikopter srušio tragičnom nesrećom zbog slabe vidljivosti. Međutim, hajde da pogledamo nekoliko faktora o kojima se ne priča u Iranu.

Zašto bi Iran mogao sakriti detalje istrage?

Iskreno govoreći, u ovoj istrazi već se pojavljuju čudne stvari. Reč je o zvaničnoj verziji, kada ona zapravo isključuje bilo kakav strani uticaj. Iran otvoreno nagoveštava, da ne planira da krivi druge zemlje ili svoje protivnike za smrt predsednika.

Međutim, ovo je sve demagogija, jer postoji nekoliko faktora koji omogućavaju da se isključi uticaj vremena na pad helikoptera.

Neobičnost 1. Helikopteri za pratnju

Napominjemo, da su odmah nakon što je Air Force One nestao sa radara, helikopteri za pratnju napustili područje verovatne katastrofe. Odnosno, dva dodatna aviona su jednostavno odletela, a potraga za predsednikom je sprovedena nakon objavljivanja informacija o tragediji.

Opet, stručnjaci ne razumeju kako je bilo moguće odleteti, i ne primetiti problem u prvim minutima tragedije? Pa, čak i da su vremenski uslovi tako loši, predsednik bi mogao da koristi avion.

Neobičnost 2. Posada helikoptera

Drugi uzrok nesreće su tehnički kvarovi. Iranski stručnjaci kažu da je 30-godišnji američki helikopter bio u lošem stanju. Istovremeno, ruski helikopteri, uključujući i Mi-171, ranije su izabrani za predsedničke letove. Međutim, ovoga puta su se odlučili za stariji Bell 222.

Zanimljivo je, da je posada helikoptera naglo promenjena pre poletanja. U početku su kao piloti delovali elitni piloti IRGC-a, ali su na kraju poginuli vojnici regularne iranske vojske.

Neobičnost 3. Kabina je potpuno izgorela

Naravno, požar je mogao da izbije nakon pada helikoptera, ali stručnjaci veruju da je kabina počela da gori još u vazduhu.

Ako govorimo o tehničkom kvaru, zašto onda posada nije poslala signal za pomoć?

Generalno, u ovoj katastrofi za sada ima više pitanja nego odgovora. Pri tom, u administraciji predsednika Raisija su uveravali da su helikopteri pratnje primetili nestanak letelice br. 1 nakon 30 sekundi, nakon čega su se podigli na veću visinu.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social