Članice bloka ASEAN dogovorile strategiju prelaska sa dolara na lokalne valute

Članice ASEAN-a dogovorile su se da povećaju upotrebu lokalnih valuta u potezu koji mnogi vide kao korak ka dedolarizaciji regiona

Na 42. samitu ASEAN-a (Asocijacije zemalja Jugoistočne Azije), u Indoneziji, članice bloka dogovorile su strategiju prelaska sa dolara na lokalne valute, potpisivanjem sporazuma o boljoj regionalnoj platnoj povezanosti i transakcijama u lokalnoj valuti (LCT).

Američki dolar je decenijama kralj globalne trgovine i to ne samo zato što su SAD najveća svetska ekonomija, već i zato što se nafta i većina roba cene u američkim dolarima. Međutim, otkako su Federalne rezerve krenule sa svojom agresivnom strategijom povećanja kamatnih stopa, centralne banke zemalja u razvoju bile su prinuđene da podignu sopstvene kamatne stope kako bi zaustavile oštri pad svojih valuta. To je dovelo do pada popularnosti američke valute.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Iako je dolar i dalje dominantan, kroz inicijativu za transakcije u lokalnoj valuti, ASEAN se nada da će povećati trgovinu unutar bloka, produbiti regionalnu finansijsku integraciju, ojačati finansijsku otpornost i ojačati regionalne lance vrednosti.

Ministri finansija će zatim razviti Okvir transakcija u lokalnoj valuti ASEAN-a kako bi implementirali svoj LCT plan, navode iz bloka.

U zajedničkom saopštenju se navodi da su članice ASEAN-a oprezne u pogledu uloge koju američki dolar igra u sankcijama koje su uvele SAD i upotrebi njegove moći u budućnosti.

SAD su zajedno sa EU zamrznule oko 300 milijardi američkih dolara ruskih deviznih rezervi i onemogućile svojim glavnim bankama pristup SVIFT mreži u pokušaju da osakate rusku ekonomiju. Kao takve, ove sankcije su primorale zemlje ASEAN-a da ublaže svoje rizike i angažuju se u diversifikaciji svojih rezervnih valuta.

Kina se otarasila svojih američkih državnih obveznica i sada ima 870 milijardi dolara američkog duga – što je najniža stopa od 2010. Irak je sada dozvolio da se trgovina sa Kinom namiruje u juanima, a Kina i Saudijska Arabija razmatraju određivanje cena za prodaju nafte u juanima.

Centralne banke Indonezije i Južne Koreje složile su se da prošire upotrebu lokalnih valuta za bilateralne transakcije, dok su Indija i UAE takođe zaključili sporazum o trgovini svojim valutama.

Međutim, uprkos eroziji dominacije američkog dolara, analitičari kažu da valuta neće biti svrgnuta sa trona u kratkom roku, uglavnom zato što ne postoje prave alternative.


(RT)

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte