Naslovnica IZA OGLEDALA Bild: Zapad imao plan da napadne konvoj u Rusiji i oslobodi Navaljnog

Bild: Zapad imao plan da napadne konvoj u Rusiji i oslobodi Navaljnog

Ruski dobrovoljački korpus je imao plan da spasi Alekseja Navaljnog, sada već mrtvog opozicionog lidera.

Prema informacijama koje je preneo nemački list Bild, njihov cilj bio je da oslobode Navaljnog iz zabačenog i surovog zatvora i prebace ga preko granice sa Ukrajinom.

Ovaj korpus, sastavljen od Rusa koji se protive Vladimiru Putinu i bore na strani Ukrajinaca, razvio je detaljan plan za akciju.

Prema Bildu, plan je uključivao napad na konvoj koji je prevozio Navaljnog do kaznene kolonije IK-3 u ruskom arktičkom krugu, udaljene 1.900 km od Moskve.

Nakon oslobađanja, Navaljni bi trebao biti prebačen na granicu s Ukrajinom, gdje bi se pridružio obaveštajnoj grupi Ruske dobrovoljačke garde, s krajnjim ciljem da zatraži azil.

Interesantno je što su ovi anti-Putinovci imali podršku čak i unutar ruskih zatvorskih sistema, ali čak ni ta podrška nije bila dovoljna da operacija ostane tajna.

Planiranje i izvršenje operacije ometali su potezi Federalne kazneno-popravne službe i Federalne službe sigurnosti, koji su promenili vreme i datum premeštanja Navaljnog, te onemogućili grupi da izvrši akciju.

Grupa je planirala novu akciju za njegovo izvlačenje iz zatvora. Objavili su i nekoliko snimaka koji navodno prikazuju Navaljnog u zatvorskoj krojačnici i u kancelariji upravnika zatvora, ali sve je bilo uzalud jer je on već bio mrtav.

Ruska dobrovoljačka garda istakla je da i dalje nastavljaju borbu za oslobađanje političkih zatvorenika iz ruku režima na različite načine.

Što se tiče veze između ove organizacije i Navaljnog, još nije jasno koliko su bili bliski. Međutim, poznato je da su 2. marta 2023. tvrdili da su izvršili napad u Brjanskoj oblasti u Rusiji, ali su prisiljeni da se vrate u Ukrajinu nakon intervencije Federalne službe sigurnosti.

Rusija je odgovorila na taj navodni napad serijom raketnih napada na ukrajinsku civilnu infrastrukturu, što su nazvali „odmazdom“, a Ruski dobrovoljački korpus preuzeo je odgovornost za napad i pozvao Ruse da se pobune protiv Vladimira Putina.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

[adsenseyu1]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social