Baš hoće Armagedon: Primaju u NATO državu koja je u ratu sa najjačom nuklearnom silom

Šef Severnoatlantske alijanse najavljuje da će u Briselu biti određen niz reformi koje Ukrajina treba da sprovede da bi postala članica pakta

Ulazak Ukrajine u NATO u punom formatu dok traje sukob nije moguće, ponovio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, dodajući ipak da Alijansa planira da u narednim danima, 28. i 29. novembra, ustanovi uslove koje Ukrajina treba da ispuni da bi postala članica.

„Svi saveznici se slažu da Ukrajina treba da postane članica Alijanse. Na sastanku u Briselu ćemo se dogovoriti o neophodnim reformama koje će Ukrajinu približiti članstvu“, izjavio je on.

„NATO ima dva fundamentalna zadatka. Prvi – podrška Ukrajini, a drugi, i najbitniji zadatak, je sprečavanje eskalacije ovog sukoba u pravi rat Rusije i NATO-a, jer bi to dovelo do još više patnje, smrti i uništavanja“, dodao je Stoltenberg.

Generalni sekretar Alijanse nije propustio priliku ni da upozori Rusiju da je NATO spreman da brani svaki centimetar svojih članica.

„Mi ne samo da pričamo, već i radimo. Već smo pojačali svoje prisustvo na istočnom krilu Alijanse. To ne radimo da izazovemo sukob, već da ga sprečimo“, poručio je on.

Podsetimo, jedan od glavnih razloga zbog kojih je Rusija prošle godine pokrenula Specijalnu vojnu operaciju je namera Ukrajine da uđe u NATO, odnosno, dalje približavanje pakta ruskim granicama.

Ruski zvaničnici upozoravali su javnost na opasnost od širenja Alijanse i mesecima pre otpočinjanja sukoba neprestano su pozivali Alijansu da potpiše i zvanične garancije Rusiji da se NATO više neće približavati njenim granicama. Sva usmena obećanja koja su do tada davana bila su prekršena.

Govoreći o situaciji u zoni SVO, Stoltenberg je priznao da je stanje za ukrajinske vojnike kompleksno i da imaju velike gubitke, bez obzira na veliku vojnu pomoć koju Kijev dobija od saveznika. Uz to, istakao je da je Alijansa Kijevu davala savremeno naoružanje.

„Situacija duž cele linije fronta je teška, a posebno na istoku. Tamo je veoma teška, vidimo velike gubitke“, izjavio je on, prenose „RIA Novosti“.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social