AMERIČKI ANALITIČAR: „Prodor u rusku i kinesku odbranu nije moguć“

Položaj Ratne mornarice Sjedinjenih Država postaje sve lošiji i lošiji zbog rastućih sposobnosti Rusije i Kine, navodi američki portal National Interest.

Kolumnista američkog portala piše da američka mornarica danas jedva može da priušti da održava 295 brodova, dok je za suprotstavljanje ruskoj i kineskoj vojsci potrebno 355 brodova.

„Sada kada pandemija gasi ekonomije širom sveta i prisiljava vlade da ulože tri biliona dolara u podsticajne mere, kriza Ratne mornarice se samo pogoršala“, navodi se na portalu.

Autor u svom članku navodi Harlana Ulmana, višeg savetnika Atlantskog saveta, koji veruje da je smanjenje troškova za odbranu neizbežan proces.

Prema njegovom mišljenju, kako bi američka mornarica imala na raspolaganju 355 brodova, mora se dogoditi revolucija. Ulman napominje da je trenutni koncept Vašingtona za Mornaricu, zajedno s drugim službama, da prodre u odbranu Kine i Rusije.

„Međutim, strategija za postizanje ovih ciljeva i pobeda u takvom ratu nije toliko jasna“, rekao je viši konsultant Atlantskog saveta.

Prema njegovom mišljenju, odvraćanje, odnosno posedovanje rezervi ogromne vojne moći, trebalo bi da postane jezgro nove strategije flote. Podrazumeva se da se dnevne patrole širom sveta moraju smanjiti kako bi se smanjili troškovi.

Harlan Ulman smatra da održavanje kontrole u Evropi i Aziji treba da izgleda drugačije.

Na primer, na Tihom okeanu, treba da bude usmereno na uveravanje Kine da Peking neće uspeti ako pokuša da proširi svoje pomorske granice.

U Evropi, sa druge strane,  Sjedinjene Države i njihovi saveznici u Severnoatlantskom savezu moraju se reorganizovati oko takozvanog principa „ne mešaj se – ubiće te“.

Viši savetnik Atlantskog saveta uveren je da je potrebno uložiti u mogućnosti koje mogu da zaustave, unište i nanesu velike gubitke bilo kom direktnom ruskom vojnom napadu.

„To može uključivati ogroman broj bespilotnih letelica; rakete, metode obmane, informacije i elektronsko ratovanje, velike improvizovane eksplozivne naprave i druge niskobudžetne tehnologije čiji je cilj uništavanje i zaustavljanje ruskih snaga, suština su ove strategije“, objasnio je Ulman.

Prema njegovom mišljenju, sposobnost pretnje ruskim baltičkim i crnomorskim flotama sastavni je deo odbrane koja se temelji na principu „ne mešaj se – ubiće te“.

Ulman napominje, da bi podržao ovu dvosmernu strategiju, mornarica bi trebalo da smanji postojeće brodske programe i investira u manje, jeftinije, ali smrtonosnije ratne brodove.

Oni mogu da obuhvataju raketne korvete zapremine 1.500 tona i dizel-električne podmornice, kao i bespilotne letelice, kopnena i podvodna vozila.

Autor napominje da bi, kako bi primenio takav koncept, Pentagon trebalo da zaboravi na velike površinske brodove, kao i da otkaže izgradnju nosača nuklearnih letelica.

Webtribune.rs