[adsenseyu2]
Bolovi u zglobovima prouzrokuju veliku nelagodnost, boljke i upale i mogu varirati od blagih do teških, akutnih i hroničnih.
Glavni uzroci bolova u zglobovima su povrede, giht, lupus, slomljene ili nepravilno zarasle kosti i fibromijalgija. Bolovi u zglobovima mogu da se olakšaju ili pogoršaju usled konzumiranja određene hrane.
Ovih 8 namirnica bi trebalo izbegavati kako bi se umirili bolovi, i njihovi prateći simptomi.
- Šećer
Ukoliko patite od bolova u zglobovima, izbegavajte namirnice sa visokim sadržajem veštačkog šećera poput slatkiša, pahuljica za doručak i sokova jer one stimulišu otpuštanje upalnih transmitera.
[adsenseyu1]
- Rafinisani ugljeni hidrati
Među njih se ubrajaju beli hleb, beli pirinač, beli krompir, krekeri i pahuljice za doručak i oni imaju visok glikemijski indeks i stimulišu nastanak upale.
- Crveno meso i mesne prerađevine
Ove vrste mesnih proizvoda sadrže hemikalije, purinu i nitrat koji pogoršavaju bol i pospešuju upalu, a takođe i razvoj kancera.
- Mlečni proizvodi
[adsenseyu4]
Mlečni proizvodi su izuzetno inflamatorne namirnice za veliki broj ljudi i njihovo konzumiranje može dovesti do upale.
- Kukuruzno ulje
Ono se dodaje u brojne grickalice i peciva, baš kao i ulja bogata zasićenim omega 6 masnim kiselinama iako je potvrđeno da ona izazivaju upalu. Izbegavajte prelive za salatu, soju i ulje od semena grožđa i zamenite ih omega-3 alternativama poput orašastih plodova, maslinovog ulja, lanenog i bundevinog semena.
- Alkohol
[adsenseyu1]
Alkohol može značajno pogoršati bolove u kostima. Pivo sadrži gluten i purinu koji se pretvaraju u mokraćnu kiselinu, te imaju negativan uticaj na bolove u zglobovima.
- So
Namirnice gotove hrane i namirnice koje se prodaju zapakovane često sadrže mnogo soli i drugih dodataka kako bi se produžio njihov rok trajanja. Rafinisana so je bogata hemikalijama i aditivima koji ometaju balans tečnosti u organizmu.
- Monosodijum glutamat
Monosodijum glutamat ili MSG je aditiv koji se koristi za pojačavanje ukusa u hrani i često se dodaje prelivima za salatu, suhomesnatim proizvodima i supama u kesici. Ovaj aditiv ozbiljno pogoršava bolove u zglobovima i upalu, te se klonite namirnica koje ga sadrže.
Webtribune.rs
[adsenseyu5][adsenseyu5]
[adsenseyu2]