Naslovnica IZA OGLEDALA 2026. stiže majka svih ekonomskih kriza! (VIDEO)

2026. stiže majka svih ekonomskih kriza! (VIDEO)

Britanski ekonomista i poslovni konsultant Fred Harison, koji ima 80 godina, tvrdi da će sledeća globalna ekonomska kriza nastupiti 2026. godine i da će biti najteža u istoriji.

Harison je do ovog zaključka došao na osnovu svog modela ekonomskog ciklusa od 18 godina. Njegove prognoze su značajne jer je uspešno predvideo poslednju finansijsku krizu i krizu nekretnina koja je započela 2008. godine.

On je toliko siguran u svoju mračnu prognozu da je napisao pismo Kiru Starmeru, lideru laburista i favoritu na izborima 4. jula, savetujući mu da bi bilo bolje da izgubi izbore kako bi izbegao odgovornost za nadolazeći kolaps.

On smatra da će, ukoliko laburisti pobede na izborima, što je vrlo verovatno, Starmerova vlada biti okrivljena za ono što će se desiti bez obzira koja stranka bude na vlasti.

Međutim, Starmer mu je samo ljubazno zahvalio na pismu, bez ulaska u detalje.

Harison tvrdi da je analizom ekonomskih podataka od početka 19. veka do danas razvio teoriju o ciklusima od 18 godina koji se ponavljaju širom sveta. Harison veruje da je pogrešno koristiti zemljište i nekretnine kao glavne pokretače ekonomskog rasta.

On smatra da ekonomisti greše kada pretpostavljaju da tržište nekretnina zavisi od stanja u ostatku privrede, jer vlasništvo nad zemljištem zapravo oblikuje poslovni ciklus.

Harison predviđa da će globalne cene nekretnina, koje smatra ključnim za svaku ekonomsku krizu, nastaviti da rastu do 2026. godine, nakon čega će doći do naglog pada.

On ističe da su tokom krize 2008. godine nacionalne vlade ubrizgavale novac u banke, što je pomoglo tržištu nekretnina i ublažilo posledice krize, ali su troškove snosili građani. Na kraju ovog ciklusa, države će biti toliko zadužene da će im biti veoma teško da pozajmljuju novac kako bi spasile svoje ekonomije.

„BIĆE TO NAJGORA KRIZA U ISTORIJI“

Harison smatra da će predstojeća ekonomska kriza, koja će se dogoditi za dve godine, biti najgora u istoriji, jer su posledice svakog ciklusa posle Drugog svetskog rata sve veće.

Stručnjak je privukao pažnju javnosti 2005. godine kada je predvideo da će sledeća prekretnica na tržištu nekretnina biti krajem 2007. ili početkom 2008. godine i da će jedino recesija moći da vrati cene na prihvatljive nivoe.

Trenutnu situaciju dodatno pogoršavaju parlamentarni i predsednički izbori, naročito u Velikoj Britaniji, SAD i Francuskoj, zbog čega vladajuće stranke još više zanemaruju štednju.

Harison predviđa da će dugovi rasti kako se izbori budu približavali i obećanja se budu množila, ali će uskoro nacionalne vlade shvatiti da više ne mogu da pozajmljuju onoliko koliko im je potrebno.

Da bi ispunile svoja obećanja, moraće da štampaju mnogo novca, što će povećati inflaciju i imati negativne posledice po obične građane. Harison upozorava da je situacija vrlo sumorna i da niko ne zna tačno šta će se dogoditi, dodajući da bi stvari mogle postati još gore ako, na primer, Putin odluči da upotrebi nuklearno oružje.

UPOZORIO BLERA

Ekspert je pokušao da upozori bivšeg britanskog premijera Tonija Blera na nadolazeću krizu krajem devedesetih.

Slanjem pisama celom Blerovom kabinetu, Harison je istakao da će doći do ozbiljne svetske finansijske krize nakon 2007. godine ako ne zaustave rast cena nekretnina.

Iako je upozoravao da imaju deset godina da deluju, njegovi saveti su ignorisani, što je dovelo do globalne krize i decenije štednje. Političari nisu želeli da uznemire vlasnike kuća, smatra Harison.

Harison je takođe dobro upoznat s ruskom privredom jer je posle raspada Sovjetskog Saveza radio kao savetnik ruske vlade i parlamenta za poreske i tržišne reforme.

Pokušavao je da usmeri rusku ekonomsku politiku ka ulaganjima u obrazovanje, nauku i zdravstvo, ali je napustio Rusiju 2002. godine kada je shvatio da vlastodršci i privrednici

nisu zainteresovani za razvoj, već za ulaganje u nekretnine i fudbalske klubove na Zapadu.

Harison veruje da će sledeća finansijska kriza biti korisna za ruskog predsednika Vladimira Putina. Evropske vlade već troše ogromne sume na modernizaciju i organizovanje velikih vojnih snaga u slučaju ruskog napada na NATO članice.

Stručnjak predviđa da će Zapad uskoro iskoristiti ovu situaciju za promociju svojih interesa, jer se rat u Ukrajini neće završiti kako su planirali. Njegov zaključak je da naša budućnost nije svetla.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social