Naslovnica ŽIVOT 10 „zdravih“ namirnica koje ne biste trebali da jedete

10 „zdravih“ namirnica koje ne biste trebali da jedete

Prehrambena industrija je stručnjak za obmanu. Kompanije na svoje proizvoda lepe etikete na kojima piše „s malo masti“, „prirodno“ ili „zdravo“, sa namerom da poverujete da je njihov proizvod zdrav izbor.

Ali istina je tužna, mnoge namirnice koje pronalazite u prodavnicama i koje se reklamiraju kao zdrave zapravo to uopšte nisu.

To prosečnog čoveka veoma zbunjuje i teško mu je da utvrdi razliku između prave zdrave hrane i marketinškog trika.

[adsenseyu1]

Kako bismo vam pomogli da razdvojite istinu od laži, predstavljamo vam 10 popularnih „zdravih namirnica“ koje su, zapravo, štetne za vaše zdravlje:

  1. Dijetalna ili gazirana pića sa nula kalorija

Dijetalno gazirano piće je popularni izbor ljudi koji žele da piju gazirano, ali ne i da se ugoje od svih šećera koja ta pića inače sadrže.

Nažalost, gazirana pića sa nula kalorija predstavljaju samo još jedan marketinški trik i u njima ništa nije dijetalno.

Istraživanja pokazuju da ona zapravo mogu da doprinesu gojaznosti. Razlog leži u tome što veštački zaslađivači podstiču želju za šećerom.

[adsenseyu4]

Takođe varaju mozak da očekuje nešto slatko, izazivajući nalet insulina.

Studije na životinjama takođe sugerišu da veštački zaslađivači menjaju mikrobiom creva na način koji podstiče gojaznost. Ova tri efekta stvaraju savršen recept za gojenje.

  1. Rafinisana biljna ulja

Obrađena biljna ulja poput kanola, soje i kukuruznog ulja nisu zdrava uprkos onoga što vam govore proizvođači. Mnogi su GMO, ili genetski modifikovani, da izdrže višestruku upotrebu otrovnog glifosata, ubica korova, a ove hemikalije ostavljaju ostatke koji se unose u brojnu hranu.

[adsenseyu5]

Ova biljna ulja takođe prolaze kroz proces kaustičnog rafinisanja koristeći toksični heksan i druge hemijske dodatke.

To rezultira proizvodnjom ulja koje će lako oksidirati i propadati. Ova ulja su takođe bogata omega-6 mastima koja mogu izazvati upalu u organizmu.

  1. Hrana bez masti ili sa malo masti

Za razliku od voća i povrća koji su prirodno bez masti, prerađena hrana za koju se tvrdi da ne sadrži masti obično se modifikuje kako bi se masti uklonile.

Ali kada izvadite masnoću iz hrane, ona gubi značajnu količinu ukusa. Kako bi nadoknadili ovaj gubitak ukusa, kompanije dodaju ogromne količine šećera i soli.

[adsenseyu1]

To rezultira proizvodom koji je za vas značajno gori od originalne hrane pune masti. Bilo bi bolje da se odlučite za nešto sa prirodnim sadržajem masti, sve dok to nije rafinisano biljno ulje.

  1. Prerađeni voćni sok 

Kompanije žele da vas ubede da su voćni sokovi zdrava opcija. U stvarnosti, prerađeni voćni sok je podjednako loš kao i gazirani.

Kada se voću oduzme kora, pulpa i meso, u suštini ostaje samo aromatizovana šećerna voda.

Voćni sokovi poput soka od pomorandže sadrže gotovo isto toliko šećera kao i gazirani sokovi – oko 5 do 8 kašika po šolji.

Štaviše, istraživanja pokazuju da je fruktoza (voćni šećer) najproblematičniji deo voća koja povećava rizik od bolesti srca i dijabetesa.

Mnogo zdravija opcija je sok od sveže ceđenog voća i povrća. 

[adsenseyu4]

  1. Neorganske jagode

Jagode mogu da bude odlična zdrava užina, a istraživanja pokazuju da je njihov unos posebno koristan za srce. Uslov je da moraju da budu organske da bi zaista bile zdrave.

Zašto? Kao i mnogo drugo neorgansko voće, konvencionalne jagode su prepune otrovnih pesticida. Jagode su čak i nakon pranja na vrhu liste sa najotrovnijm pesticidima. 

  1. Većina proteinskih pločica

Kao i druge prerađene namirnice, proteinske pločice su obično do vrha napunjene sumnjivim dodacima.

Često sadrže sastojke poput kukuruznog sirupa, sirupa od smeđeg pirinča, prerađenih biljnih ulja, veštačkih zaslađivača, nepoznatih „prirodnih aroma“ i sintetičkih vitamina. Dobra vest je da nisu sve proteinske pločice nezdrave.

[adsenseyu5]

Kada ste u nedoumici, odaberite proteinsku pločicu koja ima najmanji broj aditiva i najmanji nivo šećera. Ili ih jednostavno možete preskočiti i odlučiti se za zdrav, ukusni proteinski šejk proizveden od organske rhrane.

  1. Grickalice bez glutena

Izbegavanje glutena je izuzetno zrava navika i to sa dobrim razlogom, jer su mnogi ljudi osetljivi na gluten.

Međutim, kompanije su iskoristile anti-glutenski trend tako što su navele kupce da misle da su proizvodi zdravi samo zato što su bez glutena.

Ali izbacivanje glutena iz pšenice ne menja činjenicu da je i neorganska pšenica obično kontaminirana toksičnim pesticidom zvanim glifosat koji je povezan sa rakom i poremećajem mikrobioma creva.

[adsenseyu5]

Grickalice bez glutena i dalje mogu da sadrže visok nivo šećera, soli i toksičnih aditiva. 

  1. Ribe uzgajane na farmama

Punomasna riba može da bude odličan izvor protivupalnih omega-3 masnih kiselina.

Međutim, važno je shvatiti da su zdrave samo ribe koje se ulove. Uzgajana riba može biti kontaminirana pesticidima, parazitima i tretirana antibioticima.

Otkriveno je da losos uzgajan na farmama sadrži značajno više zagađivača okoline nego divlji losos, uključujući toksične dioksine.

Međutim, prekomerni ribolov mnogih vrsta predstavlja veliku brigu i razlog da svoje esencijalne masne kiseline dobijete iz biljnih izvora umesto ugroženih zaliha ribe. 

[adsenseyu5]
  1. Margarin

Nekada je maslac demonizovan od strane lekara i zdravstvenih „stručnjaka“. Umesto toga, preporučili su da margarin bude upotrebljen za podmazivanje hleba i pravljenje pire krompira.

Tek nekoliko godina kasnije istraživanje je pokazalo da će oni koji su prešli sa maslaca na margarin mnogo verovatnije umreti od srčanih bolesti.

Uprkos toj činjenici, prehrambene kompanije i dalje promovišu margarin kao zdravu alternativu.

Problem je što je margarin prerađena hrana, obično napravljena od istih rafinisanih biljnih ulja koja izazivaju upale. Mnogo je bolje jesti pravi maslac.

[adsenseyu5]
  1. Neorganski jogurt

Ako često jedete jogurt, možda biste trebali dva puta da proverite koliko šećera sadrži vaš omiljeni brend. Većina jogurta sa smanjenom masnoćom je prepuna različitim oblicima šećera ili veštačkih zaslađivača.

Neki od ovih brendova sadrže i do polovine vašeg dnevnog preporučenog unosa šećera. Šećer nije jedini problem.

Mnoge vrste jogurta imaju dodate sirupe dobijene od GMO kukuruza, veštačkih boja ili drugih dodataka. Kao i kod mnogih namirnica, odabir organskog može biti najbolja opcija za obezbeđivanje zdravog jogurta. 

Webtribune.rs

[adsenseyu5]
[adsenseyu6]