Naslovnica IZA OGLEDALA Znači to su krili: NASA pronašla nastanjivu planetu nalik Zemlji

Znači to su krili: NASA pronašla nastanjivu planetu nalik Zemlji

cliffs moon stars

[adsenseyu2]

Američka svemirska agencija (NASA) potvrdila je na današnjoj telekonferenciji da je pronašla nastanjivu planetu nalik Zemlji.

Novootkrivena planeta, nazvana Kepler-452b, nalazi se u sazvežđu Labud, a udaljena je od Zemlje 1.400 svetlosnih godina.

Njeno prisustvo uočeno je zahvaljujući teleskopu Kepler koji je lansiran je 2009. godine sa ciljem proučavanja raznovrsnih planetarnih sistema u galaksiji Mlečni put.

Planeta Kepler-452b veća je od Zemlje u prečniku za 60 odsto, a uprkos tome što još uvek nisu ustanovljene karakteristike njenog sastava, naučnici smatraju da je u pitanju stenovita planeta.

Potrebno joj je 385 dana da obiđe pun krug oko svoje zvezde, od koje je samo 5 odsto udaljenija nego Zemlja. Ovo nebesko telo iste je temperature kao Zemlja, s tim što je 20 puta osvetljenije od nje.

nasa kepler planeta kosmos univerzum

U pitanju je najmanja do sada pronađena planeta u “nastanjivoj zoni” zvezde – onoj u okviru koje je moguće da se na površini planete pojavi voda u tečnom obliku.

Kepler-452b star je oko 6 milijardi godina (oko jednu i po milijardu godina stariji je od Sunca), a zbog slične pozicije, rotаcije oko zvezde i umerenih uslovа, nije isključeno da su se na njemu javili vanzemaljski oblici života.

“Kepler-452b smatramo starijim i većim Zemljinim rođakom. U pitanju je planeta najsličnija Zemlji”, izjavio je Džon Grinsfild iz NASA-inog Direktorata za naučne misije u Vašingtonu.

Rezultati istraživanja biće objavljeni u časopisu “The Astronomical Journal”.

(B92)

[adsenseyu2]

[adsenseyu4][adsenseyu4]