Naslovnica IZA OGLEDALA Pronađena grobnica kralja Filipa II, oca Aleksandra Makedonskog

Pronađena grobnica kralja Filipa II, oca Aleksandra Makedonskog

filip

[adsenseyu2]

Spektakularne zlatne grobnice, koje sadrže posmrtne ostatke drevne makedonske kraljevske porodice, dospele su pod lupu nakon novih ispitivanja koja osporavaju prethodna istraživanja. Prema novoj studiji, kralj Filip II, otac Aleksandra Velikog, zakopan je u grobnicu 1, a ne u grobnicu 2, kao što se do sada verovalo.

Grobnice su prvobitno otkrivene 1977. godine u selu Vergina u severnoj Grčkoj, a tada su otkriveni i zapanjujući zlatni sanduci u kojima su se nalazili ostaci nekoliko ljudi.

Objavljene su mnoge studije vezane za relativno netaknute ljudske ostatke pronađene u zlatnom sanduku od 24 karata u grobnici 2. U studiji iz 2000. godine je zaključeno da ostaci ne pripadaju Filipu II pošto nema tragova povreda koje je Filip zadobio za vreme svog života.

Zatim je objavljena studija 2010. godine u kojoj se kontroverzno tvrdi da ostaci pripadaju Filipu II pošto ogrebotina na očnoj šupljini odgovara rani koju je Filip II zadobio u bici nekoliko godina pre nego što je umro.

[adsenseyu1]

Prema najnovijem istraživanju koje je sproveo tim arheologa na čelu sa Antonisom Barciokasom, zaključuje se da se ostaci Filipa II nalaze u grobnici 1, a ne u grobnici 2.

Najvažniji dokaz jeste nožna kost, pošto je u skladu sa istorijskim tekstovima prema kojima je Filip imao ranu u nozi od koplja. Dodatno testiranje je pokazalo da je kost zarasla za par godina, što je takođe u skladu sa istorijskim tekstovima, prema kojima je Filip ubijen nekoliko godina nakon što je zadobio tu povredu. Datiranje je pokazalo da je skelet pripadao osobi starosti oko 45 godina, koliko je Filip imao kada je umro.

grobnica-Filipa-II

U grobnici 1 su pronađeni i ostaci Kleopatre, Filipove žene, kao i deteta koje se rodilo samo par dana nakon što je Filip II ubijen. Prema drevnim zapisima, i žena i dete su ubijeni odmah nakon što je Filip ubijen.

Forenzičko datiranje ostalih ostataka je utvrdilo prisustvo skeleta žene od 18 godina, koliko je Kleopatra imala, kao i kosti tek rođene bebe.

[adsenseyu4]

Dakle, u grobnici 1 se nalaze ostaci Filipa II, Kleopatre i bebe.

Otkriveno je da su kosti u grobnici 2 zakopane mnogo posle onih iz grobnice 1, zbog čega one definitivno ne pripadaju Filipu II i njegovoj ženi. Prema tome, u grobnici 2 su zakopani neki drugi rođaci Aleksandra Velikog, poput kralja Arideusa i njegove žene Euridike.

filip-II-zlatni-sanduk

Kada je arheolog Manolis Andronikos počeo sa iskopavanjem grobnica 1977. godine, on je otkrio da četiri grobnice nisu otvarane veoma dugo i da sadrže veoma kvalitetna blaga.

Filip II je bio 18. kralj Makedonije (359-336. godine pre nove ere). On je povratio unutrašnji mir u svoju državu i osvojio čitavu Grčku vojnim i diplomatskim putem, postavivši temelje za dalje proširenje koje je sproveo njegov sin Aleksandar Veliki.

Filip II se opisuje kao moćan kralj sa komplikovanim ljubavnim životom. On je oženio između 5 i 7 žena, što je napravilo zbrku oko nasleđivanja. Filip II je ubijen 336. godine pre nove ere na proslavi venčanja njegove ćerke, a najverovatnije po nalogu bivše žene Olimpije.

Aleksandar Veliki je nasledio svog oca i postao kralj.

Arheološki tim je zaključio u ovoj studiji da najnovija rekonstrukcija rešava drevnu misteriju vezanu za grobnice iz Vergine.

Webtribune.rs

[adsenseyu5][adsenseyu5]