Naslovnica IZA OGLEDALA Zemljino magnetno polje će se uskoro obrnuti a niko ne zna koje...

Zemljino magnetno polje će se uskoro obrnuti a niko ne zna koje su posledice

[adsenseyu2]

cbdshgj34927

 [adsenseyu3]

Promena magnetnog polja nije nešto novo. Pre oko 800.000 godina, magnetni sever se nalazio nad Antarktikom, dok su irvasi živeli na magnetnom jugu. Polovi su se nekoliko puta obrtali u istoriji planete Zemlje.

Naučnici procenjuju da ciklus obrtanja počinje sa slabljenjem magnetnog polja u periodima od oko 1.000 godina, zatim se obrnu i polje ponovo ojača. Međutim, nova studija pokazuje da je prošli put ciklus između dva obrtanja trajao samo 100 godina.

Zemljino magnetno polje trenutno slabi. Prema podacima koje je letos sakupio satelit Evropske svemirske agencije (ESA), polje slabi 10 puta brže nego što su naučnici mislili. Oni su predvideli da će se obrt dogoditi za par hiljada godina, ali izgleda da je to bila samo slobodna procena.

Geolozi još uvek nisu sigurni šta uzrokuje promenu magnetnog polja planete. Zemljino gvozdeno jezgro ponaša se kao džinovski magnet i generiše magnetno polje koje okružuje planetu. Ovo pomaže pri zaštiti od radijacije koja ponekad dolazi sa Sunca u pravcu Zemlje.

[adsenseyu1]

Slabljenje magnetnog polja bi moglo da poremeti strujne mreže i radio komunikaciju, pri čemu će planetu zahvatiti neuobičajeno visoki nivoi radijacije.

Istraživači su kopali kroz drevne sedimente jezera u podnožju Apenina u Italiji. Slojevi vulkanskog pepela iz davnina su pomešani u sediment. Pepeo je sastavljen od magnetno osetljivih minerala koji poseduju tragove linija Zemljinog magnetnog polja, a istraživači su uspeli da izmere smer polja.

Slojevi sedimenta su takođe pokazali da je magnetno polje bilo nestabilno oko 6.000 godina pre nego što se naglo obrnulo.

Geolozi ne znaju u kojoj se fazi sada nalazi magnetno polje i da li će obrtanje biti propraćeno istim šablonom kao poslednji obrt. Zaključak je da niko nije siguran kada će doći do obrta.

[adsenseyu4]

[stextbox id=“alert“]Iako bi obrtanje polova moglo da izazove neke tehničke probleme, naučnici nisu pronašli nikakve dokaze o katastrofama koje bi se mogle povezati sa magnetnim obrtom. Suština je da niko pouzdano ne zna kakve će posledice biti na Zemlji, sve su samo pretpostavke.[/stextbox]

Jedini haos bi mogao da nastane u interferenciji sa svetskom električnom mrežom.

Međutim, ako magnetno polje oslabi toliko da privremeno nestane tokom obrtanja, Zemlja bi mogla biti pogođena opasnim količinama solarne radijacije i kosmičkih zraka. Izlaganje tom zračenju bi značilo da bi se kod mnogo ljudi razvio rak, mada ne postoje naučni dokazi za to.

Potrebno je više istraživanja da bi se razumele moguće posledice promene magnetnih polova.

Nova studija će biti objavljena u novembru u Međunarodnom geofizičkom žurnalu.

Webtribune.rs

[adsenseyu5][adsenseyu5]

[adsenseyu2]