Završena najnovija ruska podmornica na nuklearni pogon – Borei-A

Na brodogradilištu je do sada izgrađeno 132 plovila na nuklearnu energiju ili više od polovine flote na nuklearni pogon Sovjetskog Saveza i Rusije, izjavio je izvršni direktor.

Ruska novinska agencija TASS je objavila prvi video najnovije podmornice Knjaz Vladimir, podmornica četvrte generacije projekta 955A (Borei-A) izgrađenog u brodogradilištu Sevmaš.

TASS je objavio materijal o 80-godišnjici brodogradilišta Sevmaš, koja je proslavljena 21. decembra. Sadrži video dopisnika TASS-a koji prikazuje vazdušne snimke najnovije nuklearne podmornice, koju brodogradilište, ove godine, namerava da isporuči mornarici.

Na snimku se takođe vidi teritorija Sevmaša, područje oko njega, a takođe i Belomorska pomorska baza Severne flote, matična stanica najvećeg svetskog strateškog teškog nuklearnog projektila Akula klase 941 Akula, koju nosi podvodni kruzer Dmitrij Donski.

Uoči jubileja, osoblje brodogradilišta je pričalo o istoriji nastanka divovskog severnog brodogradilišta čija je teritorija šest puta veći od Vatikana, rekordnoj gradnji brodova i zlatnom dobu brodogradnje.

Isporuka vrhunske strateške nuklearne podmornice klase Borei-A Knjaz Vladimir mornarici, će za brodogradilište biti glavni događaj u jubilarnoj godini. Morska balistička raketa Bulava je uspešno testirana tokom državnih testiranja u oktobru. 

Kako je za TASS rekao predsednik uprave Sevmaša, Mihail Budničenko, brodogradilište je izgradilo 132 plovila na nuklearni pogon ili više od polovine flote na nuklearni pogon Sovjetskog Saveza i Rusije.

“Danas je brodogradilište jedno od najnaprednijih i najambicioznijih brodograditeljskih preduzeća. Bili smo pioniri u razvoju nekih područja u izgradnji plovila na nuklearni pogon. Sevmaš, koji je dom prve domaće podmornice na nuklearni pogon, čak ni danas nema suparnika u ovoj sferi među ruskim preduzećima. To je mesto na kom je stvorena snažna škola brodogradnje, što nam omogućava da se bavimo zadacima sa kojima se nijedno drugo rusko brodogradilište ne može nositi”, rekao je.

Knjaz Vladimir je poboljšani podvodni kruzer Projekta 955A i predstavlja četvrtu generaciju podvodnih nuklearnih motora izgrađenih za rusku mornaricu.

U odnosu na prve tri podmornice klase Borei – Jurija Dolgorukija, Aleksandra Nevskog i Vladimira Monomaha – Knjaz Vladimir je manje bučan i odlikuje se poboljšanim sistemima upravljanja, upravljanja dubinom i naoružanjem.

(logicno.com)