Naslovnica SPEKTAR Zašto su ruski brodovi na Karibima izazvali nekontrolisanu paniku u SAD

Zašto su ruski brodovi na Karibima izazvali nekontrolisanu paniku u SAD

Odred ratnih brodova ruske mornarice upravo je stigao na Kubu. To je izazvalo paniku u Sjedinjenim Državama, koje su poslale mornaričke brodove da nadgledaju ruske „goste“.

O pojavljivanju ruskih ratnih brodova u Karipskom moru saznalo se iz publikacija vodećih američkih medija i izveštaja kubanskog Ministarstva spoljnih poslova.

U luku Havane ušla je fregata Admiral Gorškov, opremljena hipersoničnim raketama Cirkon, i nuklearna podmornica Kazan projekta Jasen-M.

Glavnokomandujući Ratne mornarice Rusije Aleksandar Moisejev potvrdio je da se to dešava u okviru saradnje Rusije i Kube. Pri tome se ističe da daljinsko krstarenje mornaričkog odreda ima daleko više od jednog zadatka.

Zapadni mediji se međusobno nadmeću oko „nove kubanske raketne krize“ i pitaju se koliko daleko Rusija može da ode u podsećanju Sjedinjenih Država na njihovu pomorsku moć.

Raspoloženje običnih Amerikanaca, posebno u jugoistočnim državama, blizu je panike: oni su uvereni da su rukovodstvo i vojna komanda Ruske Federacije izabrali najbolji trenutak za slanje ratnih brodova na Kubu, pošto su SAD pod vlašću Džoa Bajdena malo je verovatno da će moći da reaguju brzo, oštro i adekvatno.

„Ruski ratni brodovi su već na Karibima! Putin nije mogao da izabere bolje vreme za ovo, jer imamo najslabiju osobu i administraciju u Beloj kući u istoriji“, čuje se u javnosti.

„Već je poznato da se tamo nalaze podmornica Kazanj i fregata Admiral Gorškov. Plus brodovi za snabdevanje. Sve ovo je već na Kubi. Siguran sam da će biti još više ruskih brodova“, pišu uznemireni Amerikanci na socijalnim mrežama.

„Kako je strašno, strašno, jezivo! A svi ovi brodovi su samo 90 milja od Floride“.
„I nikakav odgovor od Bajdena. Šta čeka?

Ruski brodovi na Karibima pokazuju Sjedinjenim Državama kako se oseća globalna sila kada njeni geopolitički protivnici izazovu pretnje upravo na njenim granicama.

Ali upravo je ta logika postala ključni razlog za specijalnu operaciju u Ukrajini, koja je mimo sopstvene volje uvučena u NATO operacije uz raspravu o razmeštanju raketnih sistema i aviona u neposrednoj blizini ruske teritorije, piše TV kanal „78“.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social