Naslovnica IZA OGLEDALA Zašto je zaboravljeno vreme kada su pariski muslimani pomogli Jevrejima da pobegnu...

Zašto je zaboravljeno vreme kada su pariski muslimani pomogli Jevrejima da pobegnu od nacista?

[adsenseyu2]

Evo jedne stavke koja je izostavljena iz udžbenika. Francuski film iz 2011. godine, „Slobodni ljudi“, preneo je neverovatnu istoriju o tome kako su muslimani pružili utočište francuskim Jevrejima u Parizu, koji je bio pod nacističkom okupacijom za vreme Drugog svetskog rata.

Film je inspirisan pravim događajima, a „Šindlera“ u ovom slučaju predstavlja Si Kadur Bengabrit, koji je bio hodža Velike džamije u Parizu do 1954. godine.

Pod tvrđavom mozaika i baštama mira koje zauzimaju čitav blok Latinske četvrti, nalaze se podzemni tuneli koji su nekada služili za skrivanje pokreta otpora i francuskih Jevreja, koji su tamo mogli dobiti sertifikate o muslimanskom identitetu. U međuvremenu, Bengabrit, mudri religijski i politički vođa, pokazivao je nacističkim oficirima i njihovim ženama džamiju, bez znanja šta se ispod nje krije.

Severnoafrički Jevrej po imenu Albert Asulin, koji je pobegao iz nemačkog logora, opisao je svoje iskustvo sakrivanja u džamiji:

„Najmanje 1.732 borca pokreta otpora krilo se u podzemnim tunelima. Tu su se nalazili i muslimani i hrišćani i Jevreji. Jevreja je bilo najviše“.

[adsenseyu4]

Obezbeđivanje utočišta za Jevreje bilo je spontano, što je verovatno razlog zašto izostaju tačni istorijski zapisi. Neki tvrde da je spašeno na hiljade Jevreja, dok drugi tvrde da ih je spašeno par desetina. Trenutni hodža Velike džamije u Parizu, Dalil Bubekir, intervjuisan je 2006. godine od strane Roberta Satlofa, direktora Instituta za politiku Bliskog istoka u Vašingtonu.

U Satlofovoj knjizi „Među pravednima“, Bubekir je potvrdio da je oko 100 Jevreja dobilo muslimanske identitete prema podacima džamije, priloživši uz to kopiju dokumenta iz 1940. godine u kojem je izražena sumnja nacista da osoblje džamije daje lažne muslimanske identitete Jevrejima.

Najpoznatiji slučaj izbeglice iz džamije jeste Simon Hilali, sefardski Jevrej koji je preživeo Holokaust pretvarajući se da je Arapin po imenu Salim uz Bengrabitovu pomoć i koji je kasnije postao najpopularniji pevač koji je pevao na arapskom jeziku u to vreme. Nemci su bili toliko sumnjičavi po pitanju ovog jevrejskog muzičara da je Bengabrit urezao ime Hilalijevog izmišljenog muslimanskog dede na jedan od spomenika u pariskom muslimanskom groblju.

Simon Hilali se pojavljuje u gorepomenutom filmu u kojem glumi jednu od glavnih uloga.

Režiser filma „Slobodni ljudi“ zalaže se da se taj film pušta u školama. „On odaje poštu onim ljudima u našoj istoriji koji su ostali nevidljivi“, rekao je on za New York Times. „Prikazana je druga realnost u kojoj su muslimani i Jevreji sarađivali zajedno. Moramo se toga ponosno sećati“.

[adsenseyu4]

Nameće se pitanje da li će francuski Jevreji, hrišćani ili bilo koji drugi danas imati humanosti i savesti da učine isto za svoju muslimansku braću i sestre kada dođe do njihovog progona?

Messy Nessy (messynessychic.com)

Webtribune.rs

https://www.youtube.com/watch?v=jbv7gZFutaM