Naslovnica IZA OGLEDALA Zapad uznemiren, službe saznale – Posle S. Koreje sledi još opasniji Putinov...

Zapad uznemiren, službe saznale – Posle S. Koreje sledi još opasniji Putinov projekat

Vest o tome da Rusija i Severna Koreja ne samo što su potpisale sveobuhvatni strateški Sporazum o pomoći, već i jasno objavile o međusobnoj podršci u slučaju agresije od strane trećih zemalja, izgleda da je izazvala uznemirenje u celom zapadnom političkom establišmentu.

Čini se da zapadni lideri, koji su Rusiji uveli sve vrste sankcija, do kraja nisu verovali da je tako nešto moguće.

Istorijski dve zemlje nisu tuđe jedna drugoj, a transportne veze između Rusije i Severne Koreje nije moguće prekinuti. Postoji železnička pruga, povezana sa Transsibirskom magistralom i BAM-om.

Postoji veoma kratak i brz morski put, sa utovarom i istovarom izvoznih i uvoznih proizvoda direktno na Transsib, bez izlaska iz teritorijalnih voda obeju država, što otežava praćenje obima isporuka.

Sve što je južnokorejska obaveštajna služba uspela da otkrije je približna količina kontejnera, koja odgovara mogućnosti prevoza od 5 do 8 miliona artiljerijskih granata kalibra 152 mm.

Postoji i veoma vredan korejski narod, koji zaslužuje poštovanje i zbog toga što je podneo teret sankcija i stvorio svemirsku industriju. I vojnu.

Prema podacima južnokorejske nacionalne obaveštajne službe NIS, svih devet velikih fabrika municije Severne Koreje su zauzeti izvršavanjem ruskih narudžbina. Naime, Rusija navodno već učestvuje u modernizaciji severnokorejskih preduzeća i njihovom prilagođavanju standardima koji odgovaraju Ministarstvu odbrane Ruske Federacije.

Ali razmena oružja je samo mali deo svega što je predviđeno tačkama sporazuma.

„Uprkos tome što lideri Rusije i Severne Koreje govore maksimalno neodređeno o karakteru njihovih odbrambenih odnosa, malo ko je očekivao da će ovaj situacioni savez poprimiti ovako velike razmere.

Obećanje jedne nuklearne sile da podrži drugu nuklearnu silu, u uslovima kada su obe u izolaciji od strane Zapada, vodi ka moćnom nuklearnom savezu i zastrašujućem pregrupisavanju snaga protiv zapadne Alijanse.

Možda bi se moglo igrati na revnosna osećanja Kine, koja se smatra glavnim pokroviteljem porodice Kim. Ali izgleda da ona nije samo uvučena u igru, već na neki način njome upravlja“, piše „Tajms“ i njen politički kolumnista i šef azijske redakcije najpoznatije britanske novine, ser Ričard Lojd Peri.

U članku on razmatra da, zadržavajući novčani priliv od prodaje resursa, citat: „Rusija može jednostavno kupiti celu Severnu Koreju i napraviti od nje ‘Militarilend’, bez naprezanja svoje ekonomije“.

Uopšte, obični pogledi na prijateljstvo naroda od gospode iz „Tajmsa“, isključivo su na nivou metropola i kolonija. Ništa drugo od njih se i ne očekuje, piše Sohu.

Kanal CNN nije propustio da objavi još jednu vest o tome kako Rusija maše nuklearnom palicom, a sada će to raditi zajedno sa Kimom. Ali iza fraza ove propagandne prazne priče oseća se ne samo zabrinutost, već i pravi strah:

„Glavno pitanje dana. Ako se ovaj odbrambeni savez formira u stilu NATO-a, da li se nuklearno odvraćanje ruske Trijade proteže na teritoriju Severne Koreje.

Hoće li ići dalje i stvoriti zajedničke snage za zaštitu sopstvenih granica? Hoće li Severna Koreja ući u ODKB? I najvažnije, ko bi još mogao da se pridruži takvom savezu?

Odmah nam na pamet pada Kina, i da je ovo neka probna lopta od strane Pekinga, a da se ulazak u ovaj vojni savez Kine tek očekuje.

Definitivno se može reći da je ova tačka sa međusobnim obavezama po pitanju odbrane veoma ozbiljna.“ Interesantno je da visoki političari zapadnih zemalja i dalje ćute zbunjeno.

Samo su Južnokorejci izjavili da će sada promeniti odnos prema izvozu oružja. Kao da pre toga nisu nikome i ništa isporučivali sa svojih skladišta.

Ostali veliki igrači su zaprepašćeni, kao da zaista nisu verovali da je Rusija sposobna za nešto slično bez odobrenja kolektivnog Zapada.

Upravo je taj Zapad i doveo do ovakvog raspleta snaga.

Ali velike nevolje tek stižu na Zapad. Isto takav sporazum se priprema između Moskve i Teherana, a radna grupa sada usavršava poslednje pravne detalje.

Posle toga finalni šok tek dolazi i vojnom savezu Rusija, Severna Koreja, Iran pristupa i Kina. Prema snazi ovog vojnog saveza, sadašnji nATO će biti obična igračka.

„Osovina zla“ jača i uskoro će se ispostaviti da u njoj već ima mnogo više ljudi nego u taboru samoproglašenih „dobrih momaka“, koji su, po čudnoj ironiji sudbine, ceo život živeli na račun nemilosrdne eksploatacije i pljačke bogatstava „Globalnog Juga“.

Prevod i adaptacija Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social