Naslovnica IZA OGLEDALA Veliko srpsko kraljevstvo je bilo na prostoru današnje Hrvatske, Slovenije, BiH, Crne...

Veliko srpsko kraljevstvo je bilo na prostoru današnje Hrvatske, Slovenije, BiH, Crne Gore, Srbije, Albanije i Makedonije

Illryians-ilirija mapa karta

Istorija Srba je „unakažena i ukradena“ i stvorena je jedna propagandna istorija protiv Srba koja je formulisana u Beču, ubačena preko Berlinskog kongresa i koja nam je nametnuta, smatra obnovitelj srpske istoriografske škole Jovan Deretić.

„Naši đaci još uče austrougarsku propagandu – antisrpsku umesto nacionalne istorije“, rekao je Deretić.

On je istakao da njegov rad nije jedna teza, već široki naučni rad zasnovan na velikom broju dokumenata i dokaza – rad od punih 50 godina istraživanja, pisanja, prikupljanja podataka.

[adsenseyu1]

Deretić je u Eparhijskom domu u Trebinju predstavio knjigu „Ilirska Srbija“- koautorski rad sa Dragoljubom Antićem o srpskoj istoriji pre srednjovekovne dinastije Nemanjića.

jovan deretic2

On kaže da knjiga „Ilirska Srbija“ obuhvata period od petog do dvanaestog veka, period koji je na Berlinskom kongresu bio zabranjen Srbima da izučavaju.

Deretić je istakao da istorija pre Nemanjića, između ostalog, bila zabranjena zato što je Istra bila deo Srbije, zato što je Karlo Veliki vodio rat protiv Srbije oko Istre…

[adsenseyu5]

Jednim od fenomena Deretić smatra to što je Trebinje jedno vreme, od 926. do 1000. godine bilo glavni grad Srbije, a da se to nije znalo i da se krilo.

„Ako se kaže da je Trebinje bilo prestonica Srbije kako će da se poštuje onaj nalog Beča da preko Drine i Dunava ništa nije vaše“, kaže Deretić.

srbija-mapa-carstvo-dusanovo2

„Ilirska Srbija“ osvetljava istorijski period od raspada Rimske imperije do države Nemanjića na Balkanu gde je, prema tvrdnjama srpske istoriografske škole, na prostoru današnje Hrvatske, Slovenije, BiH, Crne Gore, Srbije, Albanije i Makedonije bilo veliko srpsko kraljevstvo kojim je od 5. do 12. veka vladao 41 srpski kralj – iz dinastija Svevladovića, Svetimirovića i Oštrivojevića.

Prestonica ilirske Srbije je od antičkih vremena bio Skadar.

(Nezavisne)

[adsenseyu6]