Naslovnica IZA OGLEDALA Velika piramida Čolule: Malo poznata piramida koja je po svojoj zapremini najveća...

Velika piramida Čolule: Malo poznata piramida koja je po svojoj zapremini najveća na svetu

ghgdfsdfs

[adsenseyu2]

U Srednjoj Americi se mogu naći brojne piramide. Neke od njih su prilično poznate, dok za neke gotovo niko nije čuo. Iako je prema Ginisovoj knjizi rekorda priznata kao najveća piramida na svetu, gotovo niko nije čuo za Veliku piramidu Čolule.

Potrebno je napomenuti da je ova piramida najveća po svojoj zapremini. Procenjuje se da njena zapremina iznosi oko 4,45 miliona kubnih metara. Radi poređenja, Velika piramida Gize ima zapreminu od 2,5 miliona kubnih metara, iako je 2,5 puta viša od Velike piramide Čolule.

Velika piramida Čolule se nalazi blizu Pueble, četvrtog po veličini grada u današnjem Meksiku. Ova piramida je posvećena Kvecalkoatlu, najvažnijem božanstvu Srednje Amerike, a grad Čolula je u eri pre Kolumba bio veliki grad i religijski centar Meksika.

[adsenseyu4]

Takođe se spekuliše da je Velika piramida Čolule izgrađena kako bi se umirila obližnja vulkanska planina po imenu Popokatepetl.

Izgradnja ove piramide je počela negde u 2. veku pre nove ere, a veruje se da je prva piramida u Čoluli sagrađena otprilike u isto vreme kao i piramide u Teotihuakanu, drugom religijski značajnom srednjeameričkom gradu koji je od Čolule udaljen oko 100 kilometara.

piramida colula

Negde oko 600. godine nove ere, Čolulu su osvojili Olmeci koji su nadogradili piramidu. Grad je oko 1100. godine nove ere pao u ruke Tolteka, a priča se da je već tada Velija piramida bila većim delom pod zemljom i rastinjem.

Tolteci su ovaj drevni hram ostavili takav kakav je i počeli su da prave nove hramove. Grad Čolula je doživeo svoj procvat za vreme vladavine Tolteka, a čak je jedno vreme bio nezavisan dok se carstvo Asteka širilo. Ipak, Asteci su na kraju osvojili Čolulu.

Kao ni Tolteci pre njih, Asteci se takođe nisu trudili da restauriraju Veliku piramidu Čolule.

velika piramida colula meksiko

Zatim su 1519. godine došli Španci na čelu sa osvajačem Hernanom Kortezom. Oni nisu znali da je piramida Čolule veštačka građevina već s mislili da je to prirodna formacija.

Španski kolonijalisti su tamo 1594. godine sagradili crkvu po imenu „Crkva naše gospodarice zdravlja“, koja stoji i dan-danas.

Velika piramida Čolule je ponovo otkrivena početkom 20. veka. Vlasti Meksika su 1910. godine počele da grade bolnicu za mentalne bolesnike blizu osnove Velike piramide i tek onda su shvatili da je prirodno brdo ustvari drevna piramida.

Arheolozi su zatim sproveli istraživanja i iskopavanja, a tridesetih godina prošlog veka su prokopani tuneli kako bi se istražila unutrašnjost piramide. Tada je otkrivena mreža prolaza duga oko 8 kilometara. Danas ovi tuneli omogućavaju turistima da vide piramidu iznutra.

Ipak, Velika piramida Čolule je većinom ostala nezapažena, što je možda i dobro u smislu očuvanja piramide.

Webtribune.rs

[adsenseyu1]