UDARNO: Rusi počeli da koriste moćno oružje? Ukrajina: „Uništiće nam vojsku“

Ukrajinska vojska saopštila je da je Rusija počela da koristi iranske dronove za napade, izvestio je u nedelju Njujork tajms.

Prema ukrajinskom vojnom zvaničniku koji je razgovarao za list, ostaci dronova Shahed-136 otkriveni su na zemlji tokom kontraofanzive koju je Ukrajina pokrenula ovog meseca u severoistočnim regionima zemlje.

Oružje je „kamikaze dron koji nosi bojevu glavu tešku oko 36 kilograma“ i može da se lansira sa zadnjeg dela kamiona s ravnim platformama, objasnio je Njujork tajms.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„To je prepolovilo Triple-7“, rekao je on Tajmsu, misleći na uništavanje haubice M777 koju su SAD isporučile ukrajinskoj vojsci.

„Umesto da ispalite 100 artiljerijskih granata, lakše je pustiti jedan od ovih dronova u potrazi za metom“, dodao je on.

Njujork tajms je preneo i Kulagovo objašnjenje da je dron bio dovoljno precizan da gađa samohodnu haubicu u predelu cevi gde je bio uskladišten barut.

Ovo zauzvrat stvara sekundarne eksplozije.

„To je veoma ozbiljan problem“, rekao je on i dodao da će bez ikakvih protivmera dronovi uništiti „celu ukrajinsku vojsku“.

(index.hr, b92.net)