Naslovnica SPEKTAR The War Zone: Američki MK-9 Reaper postaje „crna rupa“ zahvaljujući novom modulu...

The War Zone: Američki MK-9 Reaper postaje „crna rupa“ zahvaljujući novom modulu za elektronsko ratovanje

Kako bi svoj mali park bespilotnih letelica MQ-9 Reaper zadržao aktuelnim i efikasnim u sukobu sa jakim protivnikom kao što je Kina, Mornarički korpus SAD-a je razvio i implementirao novi tajni modul za radioelektronsko ratovanje.

Kako je izjavio komandant mornaričkog korpusa, ovaj blok omogućava dronovima Reaper da postanu „praktično nevidljivi“ na bojnom polju.

Prema izjavi generala Erika M. Smita, komandanta Mornaričkog korpusa SAD-a, novi modul za radioelektronsko ratovanje i prikupljanje obaveštajnih podataka, instaliran na mornaričkim bespilotnim letelicama MQ-9 Reaper, daje im jedinstvene sposobnosti.

Kako je Smit istakao, ovaj blok „može da imitira ono što mu se šalje i što otkriva, a zatim da to razmesti i pošalje nazad“. Na taj način, MQ-9 Reaper sa ovim modulom postaje „crna rupa“, jer je praktično nemoguće otkriti ga.

Novi blok je dobio naziv RDESS/SOAR (Reaper Defense Electronic Support System/Scalable Open Architecture Reconnaissance) i razvijen je od strane kompanija General Atomics i L3Harris.

On omogućava dronu da otkriva neprijateljske radare i sredstva komunikacije na velikim udaljenostima, prikupljajući obaveštajne podatke koji se zatim mogu odmah koristiti ili sačuvati za dalju analizu.

The War Zone izveštava da je Mornarički korpus SAD-a relativno kasno počeo da koristi bespilotne letelice MQ-9 Reaper, iznajmljujući ih od General Atomicsa 2018. godine.

Međutim, do 2025. godine planirano je da naoružanje korpusa ima već 18 takvih dronova, opremljenih najnovijim modulima za radioelektronsko ratovanje.

To će značajno povećati sposobnosti mornaričkog korpusa za vođenje obaveštajnih aktivnosti i podršku borbenim operacijama, posebno, prema mišljenju The War Zone-a, u sukobu sa jakim protivnikom kao što je Kina.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social