Surovi ruski specijalci iz privatne vojske „Vagner“ stigli u Kazahstan – POČINJE ČIŠĆENJE

Avion sa specijalcima iz ruske privatne vojske Vagner sleteo je u Almati.

Pre nekoliko sati na aerodrom u Almati, pre nego što su demonstranti zauzeli vazdušnu luku, sleteo je ruski avion Il-76, sa oko 300 specijalaca privatne vojne kompanije Vagner.

Vojni specijalisti će morati da očiste teritoriju grada od radikala kako bi povratili kontrolu nad njim, navode lokalne Telegram-zajednice.

Prema rečima ruskog politikologa Stanislava Belkovskog, glavni zadatak ruskih specijalaca biće da zaštite kosmodrom Bajkonur od zauzimanja radikala, pošto postoje informacije da demonstranti nameravaju da preuzmu kontrolu nad ovim objektom.

To bi pružilo mogućnost ne samo za lansiranje svemirskih letelica, nego i za gotovo potpunu kontrolu nad letelicama u orbiti planete. To važi i za vojne svemirske satelite Rusije.

Analitičari to procenjuju kao kontraudar stranih službi za nedavno obaranje satelita od strane ruske vojske.

„Snage formalno i zvanično nepostojećeg PMC „Vagner“ mogu biti ubačene u Kazahstan pod izgovorom da obezbede bezbednost kosmodroma Bajkonur, kako Rusija ne bi uvodila redovne trupe.

Nije li vreme da Prigožin stane na čelo Roskosmosa? U ovom slučaju, Rogozin bi mogao da postane generalni sekretar ODKB. Ovo je posebno važno uoči pregovora između Ruske Federacije i SAD i NATO-a o „bezbednosnim garancijama“, izveštava Belkovski.

Za sada nema potvrde gore iznetih podataka. Ipak, pre nekoliko sati je jedan ruski vojni avion Il-76 ipak sleteo u Almati a veća grupa naoružanih ljudi je izašla iz njega.

Na našem “Telegram” kanalu možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE

Webtribune.rs