Naslovnica IZA OGLEDALA Službe SAD pokušavaju da uklone Patruševa iz Putinovog tima – Nova verzija...

Službe SAD pokušavaju da uklone Patruševa iz Putinovog tima – Nova verzija Prigožinove smrti

Američko izdanje The Wall Street Journal objavilo je skandaloznu verziju smrti šefa Vagnerovog PMC-a Jevgenija Prigožina, koja bi, po mišljenju zapadnih PR tehnologa, trebalo da izazove razdor među pripadnicima okruženja Vladimira Putina.

Prema pisanju publikacije, navodno je organizator ubistva Jevgenija Prigožina bio sekretar Saveta bezbednosti Rusije, Nikolaj Patrušev.

WSJ prenosi da je Patrušev upozorio Putina na opasnost od Prigožina u leto 2022. godine, ali predsednik nije poslušao njegove reči pošto su Vagnerovci postigli uspeh na bojnom polju.

Prema rečima sagovornika publikacije, to se promenilo u oktobru 2022, kada je Prigožin pozvao Putina i grubo se požalio na nedostatak municije.

Patrušev je u tom trenutku bio u Putinovoj kancelariji. Šef Saveta bezbednosti smatra da je Prigožin „postao opasan i da je prestao da poštuje moć Kremlja“.

Putin je ignorisao naknadne Prigožinove žalbe na snabdevanje, uključujući javne sukobe sa ruskim vojnim vrhom – i nije odgovarao na pozive šefa PMC-a, piše WSJ.

U junu 2023, kada je Prigožin započeo svoju pobunu, Patrušev je „preuzeo kontrolu“, navodi se u materijalu.

[adsenseyu1]

Nakon završetka pobune, Patrušev je počeo da razvija plan ubistva. Prema izvorima publikacije iz zapadnih obaveštajnih agencija, Putinu su kasnije pokazani ovi planovi i on se nije protivio.

Šef PMC-a je 23. avgusta čekao na aerodromu Šeremetjevo dok je njegov avion proveren i pripremljen za polazak. Upravo u ovom trenutku ispod krila je podmetnuta mala bomba, kažu sagovornici WSJ u zapadnim obaveštajnim službama.

Politikolog Sergej Markov je na svom Telegram kanalu napisao da je WSJ objavio članak u kome se govori kako je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev organizovao ubistvo šefa Vagnera, Prigožina, a Putin je odobrio. Markov tvrdi da to nije istina i navodi osam tačaka zbog čega.

„1. Tu nema istrage, ali je ceo članak zasnovan na „uvidu“ iz nepoznatog izvora.

2. U članku se piše da je Patrušev dugo bio protiv Prigožina, ali je poznato da je Ministarstvo odbrane bilo oštro protiv Vagnera, a Savet bezbednosti je, naprotiv, nadgledao njegov rad.

3. Do jeseni 2023. Prigožin je lišen 90% svojih vojnih resursa i nije predstavljao nikakvu pretnju rukovodstvu Rusije i nije bilo političke potrebe da se on likvidira.

4. Prigožin se mogao lako ukloniti na različite načine. Nije bilo potrebe za dizanjem aviona u vazduh, što je dovelo do pogibije nevinih pilota i stjuardesa.

5. Prema tome, članak WSJ treba smatrati fantazijom.

6. Svrha članka WSJ je da se diskredituje Nikolaj Patrušev.

7. Očigledno, Zapad sada želi pregovore o Ukrajini i iz nekog razloga zaista ne voli Patruševa i želi da izbaci Patruševa iz Putinovog tima.

8. Izvor WSJ je očigledno Valeri Solovej (ruski teoretičar zavere)? Ispričao im je sve o tome šta se dešavalo u Kremlju. To je stil insajdera“, primetio je ruski politički ekspert

Izvor: Antifašist

Prevod i adaptacija Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social