Naslovnica IZA OGLEDALA Šest projekata koje je Amerika ukrala od Nemačke i postala supersila

Šest projekata koje je Amerika ukrala od Nemačke i postala supersila

[adsenseyu3]

Nemačka je u svakom smislu predstavljala najnapredniju industrijsku silu na planeti tokom II svetskog rata. Iako su iz njega izašli kao poražena strana, njihovi izumi su velikodušno „ukradeni“ od ostalih zemalja, naročitto od SAD, koji su od tog perioda nekako i zvanično počele da dobijaju epitet „supersile“.

Ovih šest izuma Nemaca SAD su prisvojile po završetku rata.

1. Vazduhoplovne operacije

Prve vazduhoplovne borbe i manevre tog tipa Nemci su izveli tokom invazije na Evropu. Normandija, Danska, Francuska i Holandija su veoma brzo spustile oružje pre nezadrživim naletima nemačke avijacije, čije su male grupe padobranaca uspešno iskrcavane u cilju zauzimanja teritorije.

SAD i Britanija su prosto bile impresionirane mogućnostima vazduhoplovnih trupa, te su ogromnu količinu svojih resursa usmerile na taj, do tada za njih u potpunosti zapostavljen način ratovanja.

[adsenseyu1]

2. Sinkropteri

Sinkopter predstavlja posebnu vrstu helikoptera, a koristi zupčaste elise koje se okreću u suprotnom smeru od uobičajenog. Prvobitno je razvijen u Nemačkoj, pod nazivom „Fleittner Fl 282“.

Amerikanci su zarobili tvorca ove neobične letelice Antona Feltnera tokom operacije „Spajalica“, i praktično ga primorali da dizajnira identoične letelice za vojsku SAD, pa su tako ovi helikopteri već decenijama standardni deo njihovog vojnog naoružanja.

3. Avioni na mlazni pogon

„Messerschmitt Me 262“  bio je prvi avion na mlazni pogon koji je korišćen u borbama sa savezničkim snagama, i Nemcima je donosio značajnu prednost.

U potpunosti je nadjačao sovetske i američke bombardere. Ipak, upravo su SAD uspele da zaplene jedan „Me 262“ kada su upali na nemačku teritoriju.

[adsenseyu4]

4. Krstareće rakete

U junu 1944. godine, kiša letećih bombi „V-1“ zasula je London. Takozvane „zujalice“ bile su poprilično neprecizne, ali su zato imale snažan psihološki uticaj na preplašeno britansko stanovništvo, koje je praktično razvilo fobiju od zvuka koje su ove rakete proizvodile. Amerikanci su prvi od Nemaca preuzeli ovu tehnologiju i kasnije je godinama nadograđivali i razvijali.

5. Metamfetamini

Takozvani „met“ izumeo je 1893. godine jedan japanski hemičar, ali je u ratu po prvi put korišćen u nemačkoj vojsci. Davan je pilotima i pešadiji kako ne bi osećali umor i duže istrajavali u bitkama. Vest o „čedesnoj drogi“ ubrzo je stigla i do savezničkih snaga, pre svega do SAD.

6. Rakete

Raketna nauka bila je jedna od najimpozantnijih aspekata Hitlerove Nemačke, a savezničke trupe su se svim silama trudile da patente naoružanja Hitlerove vojske ukradu i primene. SAD, ali i SSSR, učestvovale su u otmicama nemačkih naučnika koji su razvili ove programe. Ti naučnici kasnije su postali jedni od pionira američkog svemirskog programa.

(Blic)

[adsenseyu5][adsenseyu5]