RUSKI VOJNI ANALITIČAR PREDVIĐA: Ako Turska zatvori Bosfor, Rusija će je uništiti ekonomski

I posle sastanka Putina i Erdogana u Moskvi situacija u Siriji se nije pomerila na bolje. Rat se nastavio kao da dogovora nije ni bilo.

Pogoršanje situacije u sirijskom Idlibu izazvalo je talas nacionalizma u Turskoj, na osnovu čega su u Ankari počeli da se čuju predlozi za blokiranje Bosfora za prolazak ruskih brodova.

Takva atmosfera u Rusiji nije mogla da prođe nezapaženo. Glavni urednik časopisa Nacionalna odbrana i vojni analitičar Igor Korotčenko skrenuo je pažnju na činjenicu da, prema takvom scenariju, Turci rizikuju da unište ekonomiju sopstvene države.

„To će biti neprijateljski gest“, prokomentarisao je mogućnost Ankare da zatvori moreuze svoje zemlje, koji su za rusku flotu u Crnom moru svojevrsni ulaz u Sredozemno more.

Stručnjak je napomenuo da bi prilikom donošenja takve odluke turski predsednik Erdogan, pre svega, trebalo da razmisli „o ekonomskim preferencijama koje Turska dobija od partnerstva sa Rusijom“.

Kao rezultat analize situacije, stručnjak je podsetio na prethodne konfliktne situacije između Ruske Federacije i Turske, koje su već imale izuzetno negativne posledice po tursku ekonomiju.

„Blokiranje Bosfora dovešće do toga da ćemo kao odgovor uništiti tursku ekonomiju „, upozorio je Korotčenko, a zatim napomenuo da takav razvoj događaja „nije u interesu ni Turske ni Rusije.“

Ekspert je izrazio nadu da će u ovoj situaciji u Ankari „pragmatizam pobediti militantnost“ i da će strane naći zajednički jezik. 

Ranije je Korotčenko ukazao na mogućnost „trostruke katastrofe“ za Turke zbog nastavka njihovih provokacija u Siriji.

Webtribune.rs