RUSIJA I SAD BLIZU EKSPLOZIJE – SAD: Ne prilazite, biće rata – RUSIJA: Sklonite se, počistićemo i vas …

rusija

Rusija govori SAD da se pripremi za rusko-sirijsku ofanzivu u južnoj Siriji koja je pod okupacijom SAD-a

SAD zahtevaju zonu “isključenja“ od 55 kilometara oko njihove Al Tanf baze u južnoj Siriji gde sirijski i ruski vojnici ne bi trebalo da ulaze.

Iako je većina sirijskog rata u ovom momentu koncentrisana oko provincije Idlib, poslednjeg velikog pobunjeničkog bastiona, postoji i interesovanje za uklanjanje nekih manjih pobunjeničkih pozicija duž granice Jordana, naročito tamo gde se nalaze ISIS i Al Kaida.

Ovo podiže opasan rizik od sukoba između SAD i Rusije, jer su Rusija i Sirija veoma usredsređene na to da neke od islamista oteraju sa granice u bližoj budućnosti, a Rusija ih je obavestila da su neki od ovih islamista relativno blizu američkih vojnih pozicija u toj oblasti.

SAD su već dugo u dobrim odnosima sa islamistima na granici sa Jordanom i upozoravaju Rusiju da preduzima nikakve akcije protiv njih, govoreći da će SAD na to gledati kao na “izazov“ i neće oklevati da vojno odgovore ako bude ikakvih prelazaka u tu oblast.

Sve ovo je blizu američke baze u Al Tanfu, na uglu između Sirije, Jordana i Iraka. SAD su odavno zatražile da se svi drže podalje od njihove baze, osim pobunjenika naravno. Pentagon insistira na tome da imaju “pravo na samoodbranu“ kako bi zdržali svoju vojsku u ovom delu Sirije, uprkos tome što im Sirija nikada nije dozvolila da uđu uopšte, a ofanziva je usmerena na snage Al Kaide u blizini, a ne na američku vojsku.

SAD već dugo imaju ovaj ratoboran stav po pitanju Tanfa i drugih baza oko Sirije, i u prošlosti su napadali sirijsku vojsku i ruske vojne ugovorce zbog približavanja. S obzirom da je ruska vojska direktno uključena i da je unapred upozorila SAD, jasno je da se američki napad neće odvijati na isti način kao i svi oni prethodni incidenti.

Ovo će verovatno biti dugoročni izvor tenzija u jugoistočnoj Siriji, jer SAD ne pokazuju znakove napuštanja Tanfa, i nemaju stvarne vojne ciljeve za svoju vojsku tamo, osim da borave tu da bi birali borbe koje se dešavaju sa drugim vojskama.

Webtribune.rs