Naslovnica IZA OGLEDALA Rizik za čovečanstvo: U „CERNU“ naučnici ulaze u paralelni univerzum i stvaraju...

Rizik za čovečanstvo: U „CERNU“ naučnici ulaze u paralelni univerzum i stvaraju „crnu rupu“

SWITZERLAND/

Naučnici sprovode zapanjujući eksperiment u Velikom hadronskom sudaraču i nadaju se da će iduće nedelje uspeti da se povežu sa paralelnim univerzumom.

Neverovatno složeni sudarač čestica u CERN-u, u Ženevi, Švajcarska, biće pokrenut na do sada najvećim energetskim nivoima kako bi se detektovale ili čak stvorile minijaturne crne rupe.

[adsenseyu1]

Ukoliko to bude uspešno, otkriće se potpuno novi univerzum, što će pomeriti granice fizike i filozofije.

Čak je moguće i da deo gravitacije iz našeg univerzuma „pređe“ u ovaj paralelni univerzum, kažu naučnici iz CERN-a.

[stextbox id=“alert“]Ovaj eksperiment će svakako stvoriti varnice među kritičarima sudarača čestica, od kojih je većina upozorila na to da će on jednog dana uništiti naš univerzum stvaranjem sopstvene crne rupe.[/stextbox]

Međutim, Ženeva je za sada netaknuta, isto kao i univerzum.

Zaista, sudarač čestica je bio neverovatno uspešan. Naučnici su prvo dokazali postojanje Higsovog bozona ili „Božije čestice“, a sada su na putu da dokuče „tamnu materiju“, za koju se smatra da čini veći deo materije u univerzumu.

[adsenseyu5]

Ipak, od svih eksperimenata do sada, ovaj koji će se desiti iduće nedelje će definitivno biti revolucionaran.

Mir Faizal, jedan od tri fizičara koji su zaduženi za eksperiment je rekao: „Kao što mnogi paralelni listovi papira, koji su dvodimenzionalni objekti, mogu da postoje u trodimenzionalnom svetu, mogu i paralelni univerzumi“.

„Smatramo da gravitacija može da pređe u druge dimenzije, a ako se to desi, stvoriće se minijaturne crne rupe“.

„Kada ljudi razmišljaju o postojanju više univerzuma, oni zamišljaju silne svetove u kojima se ostvaruje svaka mogućnost. To se ne može testirati i spada u domen filozofije, a ne nauke. To nije ono na šta mi mislimo kada govorimo o paralelnim univerzumima. Mi govorimo o pravim univerzumima sa dodatnim dimenzijama“.

„Pošto gravitacija može da pređe iz našeg univerzuma u druge dimenzije, takav model se može testirati detekcijom minijaturnih crnih rupa u hadronskom sudaraču. Izračunali smo energiju na kojoj očekujemo da detektujemo ove minijaturne crne rupe. Ako zaista detektujemo crne rupe na toj energiji, potvrdićemo jednu sasvim novu teoriju“.

Hadronski sudarač je do sada tražio rupe na energijskim nivoima ispod 5,3 TeV (teraelektronvolti).

Međutim, najnovija istraživanja navode da je to suviše nisko i da se crne rupe moraju formirati negde na nivou od 9,5 TeV ili 11,9 TeV, zavisno od broja dimenzija

Webtribune.rs

[adsenseyu6]