Režirali su i prethodne svetske ratove: Pljačka je džentlmenski posao – Britanija se sprema da konfiskuje ruske rezerve

Britanske vlasti razmatraju ideju o konfiskaciji ruske zamrznute imovine u cilju njihovog daljeg prebacivanja u Ukrajinu.

Zvanično i javno, ovu ideju će u ponedeljak izneti britanski ministar spoljnih poslova Liz Tras, prenosi The Guardian. Tras bi trebalo da govori na konferenciji u Švajcarskoj 4. jula. Ona je uoči događaja izjavila da podržava takav koncept pomoći Ukrajini.

Ruske rezerve su sada zamrznute, a konfiskacija je sledeći korak koji treba detaljno razraditi. Samo tako, bez pravnog opravdanja, takve stvari se ne rade. Stoga, britanski Forin ofis sada vredno radi sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Trezorom na ovom pitanju.

Kako će izgledati novi zakon još se ne zna. Ovde se Liz Tras osvrnula na iskustvo Kanade, gde je njihov zakon o konfiskaciji već usvojen.

Ideja o konfiskaciji zavladala je umovima zapadnih političara

Analitičar, investitor Jevgenij Kogan, komentarišući nove vesti za ruske medije o pripremama za konfiskaciju ruskih rezervi, sa žaljenjem je konstatovao da je „čovečanstvo uvek bilo u raskoraku sa osmom zapovesti (ne kradi)“.

Strogo govoreći, u svakoj zemlji postoje stručnjaci za „konfiskaciju“ ove vrste. Ima ovde stručnjaka nižeg ranga – provalnici sa čekićem. A tu su i „specijalisti najviše kvalifikacije – bankari i advokati“, rekao je Kogan, izrazivši uverenje da britanskoj vladi neće biti teško da pronađe kompetentne stručnjake za savet.

Pokušaj jednostavnog oduzimanja rezervi Rusije rezultiraće zaglušujućim udarom na ceo evropski pravni sistem. Isto važi i za globalni finansijski sistem, jer će sada zemlje prilikom formiranja svojih rezervi uvek voditi računa o faktoru odnosa sa SAD i EU. Kako se sada pokazuje, kvalitet ovih odnosa zavisiće od sigurnosti rezervi.

Da bi sve organizovale „po zakonu“, zapadne zemlje će morati da unesu neke izmene. Mada, strogo govoreći, zakonske izmene nisu potrebne. Blumberg je još u martu pisao da bi konfiskacija ruske imovine mogla da se pretvori u duge sudske sporove oko imovinskih prava.

Ali sada je odlučeno da se ti troškovi ne uzimaju u obzir, ili da se napiše zakon posebno za konfiskaciju ruske imovine. „Sada je, očigledno, došlo do naučnog otkrića, koje će, već dobiti Nobelovu nagradu prema rezultatima godine: pravo na imovinu je veoma kreativna stvar. Zaključak je vrlo jednostavan. Čovečanstvo se razvija spiralno, a čini se da ova spirala leti negde potpuno u pogrešnom pravcu “, zaključio je Kogan.

Pljačka je omiljena zabava dama i gospode

Ocenu planova Britanije u moralnom smislu dao je vojni ekspert Aleksej Leonkov. On je na svom TG kanalu primetio da se britanske elite bavile „konfiskacijama“ u geopolitičkoj areni najmanje poslednjih 300 godina.

Poštovani čitaoci, na našem Vkontakte kanalu možete pratiti naše najbolje vesti bez cenzure kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

Webtribune.rs