Naslovnica IZA OGLEDALA Rešen misteriozni nestanak avijatičarke Amelije Erhart

Rešen misteriozni nestanak avijatičarke Amelije Erhart

gkfdkgd

[adsenseyu3]

Šta se tačno desilo Ameliji Erhart tokom leta iznad Pacifika, još uvek nije poznato. Profesor Dik Spink, međutim, mogao bi da bude na tragu odgovora.

Amelija Erhart, prva žena pilot koja je preletela Atlantski okean, nestala je bez traga 1937. godine sa navigatorom Fredom Nunanom tokom leta iznad Tihog okeana.

Njihovom nestanku prethodio je niz problema sa radio-komunikacijom, a nakon nesreće odmah je sprovedena potraga koju je veoma otežala prevelika razdaljina.

Prema pojedinim navodima, avion je tokom leta ostao bez goriva što je prouzrokovalo njegov pad, dok neki stručnjaci smatraju da je, pre nego što je umrla, Amelija sletela na ostrvo po imenu Nikumaroro koje pripada Kiribatima.

[adsenseyu1]

Profesor Dik Spink, koji predaje u jednoj srednjoj školi, međutim, ima nešto drugačiju teoriju – Amelija je sletela na Maršalska ostrva, na atol po imenu Mili, a uskoro bi mogao i da se pojavi dokaz za to.

Spink svoju teoriju zasniva na izjavama brojnih stanovnika ostrva, a tokom dugog niza godina potrošio je 50.000 dolara pokušavajući da pronađe dokaz.

On je nedavno, zahvaljujući pomoći američke kompanije “Parker Aerospace”, na atolu pronašao malu pločicu od aluminijuma, kao i deo točka za sletanje.

“Koliko aviona Lokid Elektra sa točkovima marke “Gudjir” je moglo da se spusti na tu plažu? Samo jedan”, navodi Džim Hajton, mehaničar koji je identifikovao pronađeni deo.

U toku je trenutno i analiza pločice aluminijuma. Poznato je da je 1937. godine izvršena popravka Amelijinog aviona, a uklonjeni delovi čuvaju se i danas. Ukoliko se pokaže da se poklapaju sa pronađenim delom, moguće je da bismo konačno mogli da dobijemo odgovor na pitanje šta se dogodilo sa čuvenom avijatičarkom.

(B92.net)

[adsenseyu4][adsenseyu4][adsenseyu5][adsenseyu5]