Naslovnica IZA OGLEDALA Pogledajte, ovo su neprobojne sobe gde se elita sklonila zbog nadolazećeg ratnog...

Pogledajte, ovo su neprobojne sobe gde se elita sklonila zbog nadolazećeg ratnog sloma

vbsmhdij

[adsenseyu2]

Pre oko deceniju, bezbedne sobe su mogle da priušte samo najbogatije slavne ličnosti, ali one sada postaju sve popularnije među elitom koja želi da se zaštiti od građanskih nemira koji će nastati nakon ekonomskog kolapsa.

Prema izveštaju New York Times-a, sobe otporne na metke dimenzija 2,5×3,5 metara su sve traženije, pošto elita želi da se oseti zaštićeno.

„Svet je sada veoma strašno mesto, naročito za bogataše, oni se osećaju saterano u ćošak i ugroženo“, rekao je Tom Gafni, predsednik kompanije koja ugrađuje bezbedne sobe u Njujork Sitiju.

Gafni navodi da se njegov posao više nego udvostručio u protekloj deceniji, pri čemu kompanija danas ugrađuje bar 6 bezbednih soba godišnje, a nekad je ugrađivala jednu ili dve.

To je dokaz da bogati pojedinci pribegavaju sigurnosnim merama kako bi zaštitili svoju imovinu, ali i sebe od potencijalnih domaćih nereda koji bi mogli da nastanu iz rastuće nejednakosti ili iznenadnog ekonomskog kolapsa.

[adsenseyu4]

Članak New York Times-a navodi kako je kupac iz jedne bivše sovjetske republike kupio bezbednu sobu da bi se zaštitio od potencijalnog „hemijskog i nuklearnog napada“.

U strahu od globalnih nemira i novih konflikta, mnogi članovi elite kupuju udaljene nekretnine na mestima kao što je Novi Zeland.

[stextbox id=“alert“ shadow=“false“ bcolor=“FF2A12″]Ekonomista Robert Džonson je rekao da bogataši kupuju udaljene nekretnine „jer smatraju da im treba mesto za bekstvo“ od tuča u stilu Fergusona koje će biti sve češće zbog nejednakosti bogatstva u gotovo svim razvijenim državama.[/stextbox]

Elita je zabrinuta zbog onoga što se dešava oko nje i traži stabilne oblasti širom sveta u kojima može da živi sa svojim bogatstvom bez „paranoje“ oko čitave situacije.

Rizik od domaćeg nasilja povećava i nepoverenje u vladu i vođstvo zapadnih država. Korupcija, društvena otuđenost i nedostatak zajednice su sve faktori koji doprinose neredima i stvaraju bure baruta koje može bilo kada da eksplodira.

Pad plata zajedno sa svetskom inflacijom samo širi procep između bogatih i siromašnih. Nemogućnost vlada da finansiraju društvene programe bi takođe moglo dovesti do konfiskovanja privatnih penzionih fondova.

Svi ti faktori u kombinaciji sa sve većom policijskom brutalnošću i rastućom svešću o nepravdi, skoro da garantuju sve veće građanske nemire narednih godina, što će ispuniti predviđanje ekonomiste Martina Armstronga da će doći do ozbiljnog političkog ustanka 2016. godine prvo u SAD a zatim i u mnogim evropskim državama.

Webtribune.rs

[adsenseyu1]