Naslovnica IZA OGLEDALA Putnik kroz vreme: Misteriozni nestanak naučnika Etore Majorana

Putnik kroz vreme: Misteriozni nestanak naučnika Etore Majorana

[adsenseyu2]

fchduewhcdsajjas

[adsenseyu3]

Čudni događaji

Naučnik Etore Majorana je rođen u Italiji 1906. godine. On je nestao 27. marta 1938. godine u 32. godini, pri čemu se pretpostavlja da je umro.

Tvrdi se da je nestao iznenada pod nerazjašnjenim okolnostima dok je putovao brodom od Palerma do Napulja.

On je skoro 20 godina kasnije fotografisan u Argentini, izgledajući isto kao 1938. godine.

Čudan sastanak

Iako su kružile glasine o njegovoj smrti, ništa nije dokazano do 2011. godine.

U martu 2011. godine, kancelarija tužilaštva u Rimu najavila je istragu povodom čudne izjave svedoka o sastanku sa Majoranom u Buenos Ajresu za vreme Drugog svetskog rata, tokom kojeg je Majorana obelodanio brojna veća naučna otkrića. Svedok je takođe rekao da je Majorana nestao pre nego što su se sastali drugi put, te nije mogao pružiti više detalja o naučnim otkrićima.

[adsenseyu1]

Italijanski mediji su 7. juna 2011. godine izvestili da je Odeljenje za naučna istraživanja (RIS) analiziralo fotografiju čoveka koja je napravljena 1955. godine u Argentini, pri čemu je pronađeno deset tačaka sličnosti sa likom Majorane. Oni su tada rekli da se na slici definitivno nalazi Majorana, koji je inače nestao skoro 20 godina pre nego što je slika napravljena.

Čudno je što je Majorana izgledao gotovo isto na slikama iz 1938. godine i slici iz 1955. godine. Nisu napravljeni nikakvi komentari o tome što Majorana očigledno nije ostario.

majorana

Čudno otkriće

Etore Majorana je bio briljantan naučnik, inženjer i matematičar, ali i teoretski fizičar (koji je radio na masama neutrina). Jednačina Majorane i Majorana fermioni su dobili ime po njemu.

Majorana je 1937. godine predvideo da bi stabilna čestica mogla da postoji u prirodi i kao materija i kao antimaterija. Kako znamo danas, postoje i materija (koje ima mnogo u našem univerzumu) i antimaterija (koja je veoma retka). Ako bi se materija i antimaterija sudarili, nestalo bi i jedno i drugo uz bljesak energije.

[adsenseyu4]

Da li je on pokušao da izvede nekakav čudan eksperiment zbog kojeg je nestao uz bljesak energije, pojavivši se 20 godina kasnije?

Zavera

Glasine o njegovom nestanku su počele da kruže kada se nije pojavio prilikom iskrcavanja iz broda na kojem je plovio u martu 1938. godine.

Međutim, čak i konkretni detalj da se Majorana ukrcao na brod se dovodi u pitanje. Neki veruju da je namerno postavio dvojnika na brod. Drugi misle da je putovanje brodom čista izmišljotina onih koji znaju šta mu se zapravo desilo.

Dobitnik Nobelove nagrade, Fermi, rekao je povodom nestanka Majorane sledeće: „Etore je bio suviše inteligentan. Ako je odlučio da nestane, niko ga neće pronaći. Ni u ovom vremenu, niti u bilo kom drugom“.

Fermi je bio u pravu  Majorana je putovao kroz vreme?

Webtribune.rs

[adsenseyu5][adsenseyu5]

[adsenseyu2]