Putin: „Pitanje Kosova da se reši samo u okviru Rezolucije 1244“

Rusija se zalaže da se pitanje Kosova reši u okviru Rezolucije 1244, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin, kome je ambasador Srbije u Moskvi Miroslav Lazanski uručio u Kremlju akreditivno pismo i time zvanično stupio na dužnost, prenosi Sputnjik.

Primajući akreditive Lazanskog, Putin je istakao da se Rusija zalaže da Beograd i Priština postignu održivo i uzajamno prihvatljivo rešenje na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Rusiju i Srbiju vezuje strateško partnerstvo koje je zasnovano na tradiciji prijateljstva i kulturnoj, duhovnoj i istorijskoj bliskosti naših bratskih naroda, istakao je Putin.

On je podsetio da su u decembru prošle godine u Sočiju održani sadržajni razgovori sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i da je postignut niz značajnih dogovora koji se tiču razvoja rusko-srpske saradnje po svim pitanjima, među kojima su ekonomija, trgovina, energetika, kultura i koordinacija po pitanju regionalnih problema.

„Rusija mnogo radi na tome da situacija na Balkanu ostane stabilna i bezbedna“, naglasio je Putin. Svečana ceremonija, na kojoj su akreditive predala 23 ambasadora stranih zemalja, održana je u Aleksandrovoj sali Kremaljskog dvorca.

Putin je ambasadorima rekao da mogu da računaju na pomoć organa državne vlasti i poslovnih i društvenih krugova.

Putin je podsetio ambasadore da Moskva na svečanosti povodom obeležavanja 75. godišnjice od završetka Drugog svetskog rata očekuje lidere stranih zemalja i strane delegacije kako bi odali počast žrtvama i veteranima i pokazali posvećenost idealima mira, slobode i pravednosti, navodi Sputnjik.

(Fonet)