PUTIN DONEO ODLUKU – Tek sad počinje žestok ekonomski rat sa Evropskom Unijom

Ruski energetski gigant Gasprom saopštio je da više ne može izvoziti gas gasovodom Jamal-Evropa preko Poljske.

Razlog je taj što je vlada u Moskvi zabranila poslovanje sa vlasnikom poljske trase gasovoda.

„Sprovedena je u delo zabrana transakcija i plaćanja subjektima pod sankcijama. Za Gasprom to znači zabranu korišćenja gasovoda u vlasništvu EuroPol GAZ-a za transport ruskog gasa kroz Poljsku“, stoji u saopštenju ruske kompanije.

Naše vesti bez cenzure samo na mreži VKontakteOVDE 

„U skladu sa Uredbom predsednika Ruske Federacije br. 252 od 3. maja 2022. i Vladinom uredbom br. 851 od 11. maja 2022, uvedene su sankcije nizu stranih kompanija. Među njima je i EuroPol GAZ, koji je vlasnik poljskog dela gasovoda Jamal-Evropa. Utvrđena je zabrana obavljanja transakcija i plaćanja u korist osoba pod sankcijama, posebno za Gasprom, to znači zabranu korištenja gasovoda u vlasništvu EuroPol GAZ-a za transport ruskog gasa kroz Poljsku“, stoji u poruci na Telegram kanalu koju prenosi ruska agencija RIA.

Rusija je u sredu uveče uvela sankcije Gaspromovim podružnicama u „neprijateljskim zemljama“, uključujući kompaniju za trgovinu, skladištenje i prenos energije Gasprom Germaniju koju je Nemačka u aprilu nacionalizovala kako bi osigurala snabdevanje gasom, prenosi Jutarnji list.

Moskva je time uzvratila na kaznene mere koje su SAD, EU, Švajcarska i još neke zemlje uvele Rusiji zbog njenog napada na Ukrajinu.

Pratite naše odabrane najbolje vesti bez cenzure na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Sankcionisane kompanije ne mogu učestvovati u isporukama ruskog gasa i s njima se ne sme poslovati, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Poljski EuroPol Gaz zarađuje na tranzitu ruskog gasa i u zajedničkom je vlasništvu poljske gasne kompanije PGNiG i ruskog Gasproma.

Rusija je u aprilu obustavila isporuku gasa Poljskoj budući da je odbila novi mehanizam plaćanja gasa u rubljama, ali poljski kupci i dalje su nabavljali ruski gas, koristeći obrnuti protok gasa u Jamalu, iz Nemačke prema istoku.

Pre Gaspromove objave cene gasa skočile su u četvrtak ujutro na holandskoj berzi TTF oko 20 odsto.

(b92)