Priština traži da Kosovo na mapi bude označeno kao država

Kosovska ministarka spoljnih poslova Meljiza Haradinaj Stubla zatražila je u pismu upućenom izvršnom direktoru kompanije „Epl“ Timu Kuku da ta kompanija uključi Kosovo na svoju mapu zemalja regiona.

Meljiza Haradinaj Stubla je tražila brze korake za „pravilno predstavljanje Kosova sa međunarodno prihvaćenim granicama na Apple maps“, objavio je RTS.

U pismu je spomenula „da nezavisnost Kosova u njegovim granicama priznaje više od dve trećine sveta, uključujući zemlje kao što su SAD, Velika Britanija, Japan, Nemačka, Francuska, Kanada, kao i članstvo u prestižnim svetskim institucijama kao što su Međunarodni monetarni fond, Svetska banka i šire“.

„Dvadeset drugog jula 2010. godine, Međunarodni sud pravde je u savetodavnim mišljenjem zaključio da proglašenje nezavisnosti Kosova 17. februara 2008. godine nije prekršilo međunarodno pravo“, napisala je kosovska ministarka podsećajući na to da su platforme poput Linkedina, Tvitera, Fejsbuka i Spotifaja uvele Kosovo kao nezavisnu zemlju.

I svetska muzička zvezda Dua Lipa od kompanije „Epl“ zatražila je da na mape svojih uređaja jasno upiše granice Kosova i Palestine, a samo nekoliko dana kasnije svoje stavove dopunila je tekstom „zašto Kosovo nije i neće biti Srbija“, da bi potom objavila i mapu tzv. „velike Albanije“.