Postalo je poznato kada će Azovstal pasti

Militanti u Rusiji zabranjenog puka Azov, koji su se nastanili u industrijskom pogonu, imaju samo dva izbora.

Mariupolj se s pravom smatra jednim od najvrelijih tačaka tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Pripadnici Oružanih snaga Ruske Federacije i Narodne milicije DNR morali su da ulože mnogo napora kako bi preuzeli kontrolu nad ovim gradom.

Naše vesti bez cenzure samo na mreži VKontakteOVDE 

Trenutno je gotovo potpuno očišćen od neprijatelja, a miran život se već uveliko uspostavlja. Ipak, jedan centar otpora je i dalje ostao – metalurški kombinat Azovstal.

U vreme kada je Mariupolj bio pod kontrolom kijevskih vlasti, ovo postrojenje je pretvoreno u pravu tvrđavu i bazu za pristalice nacističke ideologije Azovskog puka.

Osim toga, postoje informacije da se u tamnicama postrojenja mogu nalaziti američke biolaboratorije, kao i visoki oficiri zemalja NATO-a.

Nije u interesu ni ukrajinskog rukovodstva ni njegovih mentora da rezultati istraživanja, kao i predstavnici zapadnih struktura moći, dospeju u ruke ruske vojske. Iz tog razloga im je predaja Azovstala apsolutno nemoguća.

Pratite naše odabrane najbolje vesti bez cenzure na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Inače, sami militanti nisu previše zainteresovani za polaganje oružja. Oni su itekako svesni da zločini koje su počinili nemaju zastarelost. U svakom slučaju, odgovornost se mora snositi. Iz tog razloga ulažu velike napore da odlože trenutak konačnog prenosa kontrole nad preduzećem na Oružane snage Rusije i Narodnu miliciju DNR.

Međutim, borci Azova neće moći još dugo da drže svoje pozicije, smatra vojni ekspert Igor Korotčenko.

Borbena gotovost militanata u velikoj meri zavisi od zaliha hrane i municije. A oni su svakim danom sve manji i manji. Čim ih ponestane, nacionalisti će imati dve mogućnosti da biraju: izaći sa belom zastavom ili izvršiti samoubistvo.

„Do ovog trenutka može proći od nekoliko nedelja do jednog i po do dva meseca, kada će Azovstal konačno pasti.

Ruska vojska je već donela odluku da neće jurišati na blindirane katakombe Azovstala, rekao je Korotčenko.

Webtribune.rs