Naslovnica U FOKUSU POBUNA U POLJSKOJ: Ne želimo mere i zatvaranja – Hoćemo da živimo

POBUNA U POLJSKOJ: Ne želimo mere i zatvaranja – Hoćemo da živimo

Kafićima i restoranima u Poljskoj trenutno je dopušteno samo da serviraju hranu za dostavu i lično preuzimanje.

PiwPaw, kafić u centru Varšave, vikendom uveče krcat je ljudima. Skupine mladih okupljene su oko stolova na kojima su zapaljene sveće. Barmen toči jedno pivo za drugim. Konobari odnose i donose pića.

„Imamo 40 različitih vrsta piva“, jedan od njih kaže ponosno. Ne nosi masku, no masku nemaju ni gosti.

PiwPaw je jedan od ugostiteljskih objekata koji je odlučio da se suprotstavi merama zatvaranja koje je nametnula vlada i da otvori lokal uprkos pandemiji.

Michala Maciaga nije briga. „Moramo nekako da živimo“, kaže vlasnik PiwPawa.

Procenjuje da je izgubio nekoliko miliona zlota u raznim fazama zatvaranja, a potencijalna vladina pomoć iznosila bi tek delić tog iznosa.

„Imao sam firmu koja je funkcionisala jako dobro. Ta firma više ne postoji“, rekao je Maciag agenciji dpa, očigledno frustriran.

Maciag nije usamljen u takvom razmišljanju. Prema inicijativi preduzetnika koja nosi naziv „Otwieramy“ (Otvaramo), barem nekoliko stotina firmi širom zemlje odlučilo je da se usprotivi zatvaranju.

„Očekujemo da nam vlada dopusti da normalno radimo, bez neutemeljenih, ilegalnih zatvaranja. Želimo da se kafići i restorani otvore. Želimo da firme normalno funkcionišu“, rekao je Michal Wojciechowski iz udruge „Štrajk preduzetnika – Poljska bez podela“, koja koordiniše inicijativu.

U Varšavi je većina restorana i dalje zatvorena za goste. Nije tako u pečenjari i baru “Whiskey in the Jar” u Marszalkowskoj ulici. Svetla su prigušena u prizemlju, a usamljeni konobar pazi na šank.

Spolja, može se videti kako ljudi na spratu sede za stolovima. Jakne i kaputi vise u garderobi, meso se peče u kuhinji. Konobara pitanja čine sumnjičavim. „Danas ovde vodimo razgovore za posao“, kaže i nepozvane posetioce upućuje prema izlazu.

Kompanije koriste razne kreativne izgovore da otvore i održe privid da je to što rade legalno, prenosi Poslovni dnevnik.

„Obuka osoblja“, promumlala je konobarica u koktel baru u centralnoj Varšavi i brzo navukla zavese u zadnjem delu lokala, gde je par sedeo uz sveću.

Neki restorani svojim gostima daju ugovor prema kom učestvuju u „proveri namirnica“. Drugi organiziuju takozvane „kulinarske radionice“ ili „radionice međuljudskih odnosa“. PiwPaw je sebe počeo nazivati – muzej pića.

Klimavi lokdaun

Svesne pobune, zdravstvene i policijske vlasti pojačale su kontrolu. No to ne znači da kompanije nemaju šanse protiv njih jer su legalne osnove uvođenja lokdauna na prilično klimavim nogama.

Prema poljskom ustavu, mere poput zatvaranja mogu biti uvedene samo ako se proglasi vanredno stanje, što se nije dogodilo, objašnjava Piotr Wodkowski, advokat koji je osnovao inicijativu „Advokati za gastronomiju“.

Takođe, takve mere treba da budu potvrđene zakonom usvojenim u parlamentu, a uvedene su običnom vladinom odlukom, objašnjava stručnjak.

Wodkowski i advokati iz nekoliko gradova širom Poljske pomažu firmama kad ih proveravaju državne vlasti.

Dosad su sudovi uglavnom sudili u korist građana i poništavali kazne zbog nepoštovanja mera za sprečavanje širenja koronavirusa, rekao je.

Michal Maciag nije zabrinut zbog potencijalnih kazni i pravnih postupaka.

„Nemam vremena da se bavim time“, kaže.

(poslovni.hr)